Hopp til innhold

Nå kommer 22. juli-minnesmerkene

De aller fleste av de 56 kommunene som mistet innbyggere 22.juli får egne minnesmerker. Hadsel er en av de første kommunene i landet som får på plass minnesmerke.

Nico Widebergs 22. juli-minnesmerke

52 av de 56 kommunene som fikk tilbud om egne minnesmerker etter 22. juli har takket ja.

Foto: Camilla Næss / NRK

Mange kommuner venter til etter skolestart med å få plass og avduke minnesmerke. Men på Melbu i Hadsel skal skulpuren avdukes allerede nå på fredag ettermiddag, som en av de første stedene i landet.

– En påminnelse

Minnesmerket skal stå utenfor kirka, og vil bli avdukes av ordfører Kjell Børge Freiberg. Han mener det er viktig at minnesmerket nå kommer på plass.

Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, skal selv avduke minnesmerket utenfor kirka i kommunen fredag.

Foto: Ola Helness

– Minnesmerket kan kanskje bidra til at det er et sted med verdighet som folk kan oppsøke, sier han.

Minnesmerket kommer på plass i tråd med ønskene til familien til den omkomne fra Hadsel.

– Det er veldig mange som har behov for å bearbeide ting etter det som skjedde 22. juli. Skulpturen vil også stå som en påminnelse etter det tragiske som har skjedd, mener Freiberg.

Ikke avdukning 22. juli

Ettårsdagen for tragedien 22 juli faller på en søndag. Anca Holst fra Mo i Rana mistet datteren på Utøya. Selv skal hun være hjemme for å gå i kirka og besøke sin datters grav på ettårsdagen for tragedien. De fleste andre pårørende reiser til Utøya. Derfor er avdukningen av minnesmerkene lagt til andre dager.

På Mo skal fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen avduke minnesmerket 7. september.

– Det er mye verdighet i det å komme fra regjeringen for å avduke minnesmerket. Det viser respekt og minner de døde. Det er fint gjort, sier Holst.

I Rana skal skal det to meter høye minnesmerke i granitt plasseres ved Havmannsplassen.

– Det er det verste som har skjedd i Norge etter andre verdenskrig, og må ikke gå i glemmeboka. Jeg er veldig stolt over at kommunen setter opp minnesmerke, sier Anca Holst.

52 takket ja

De pårørende i de enkelte kommune har vært mye med på planlegginga av hvor og når minnesmerkene skal plasseres.

Det var 56 kommuner i Norge som mistet innbyggere i terrorhandlingene 22. juli, og fikk tilbudet om et to meter høyt minnesmerke i granitt. 52 av disse takket ja. Skulpturen har vakt noe debatt, særlig siden giveren er anonym.

– Det som var viktig for meg var at jeg ville ha med mennesker i skulpturen. Jeg ville ikke bare lage en bauta med dato på, sier kunstneren Nico Widerberg om skulpturen.