Hopp til innhold

Familien: – Hjerteskjærende at ingen vil lete etter Joey (19)

Familien til danske Joey Ravn (19) som har vært savnet i grensetraktene mellom Norge og Sverige i to uker er sjokkert og fortvilet over at verken norsk eller svensk politi vil lete etter gutten. – Det er hjerteskjærende å tenke på, sier guttens svoger.

Den savnede danske Joey Ravn

FORSVANT 25. JULI: Det har vakt stor oppstandelse i danske medier at ikke norsk politi har blitt bedt om å delta i søket etter den danske turisten Joey Ravn som forsvant i grensetraktene 25. juli.

Foto: Privat

Joeys svoger er nå på vei fra Roskilde i Danmark til Luleå Norrbotten i bil. Her skal han dra innom svensk politi og få informasjon om leteaksjonen og koordinatene for hvor politiet har foretatt søk.

Deretter skal han delta i en privat leting i håp om å finne sin unge svoger.

– Vi håper fortsatt at Joey fortsatt er i live. Det er hjerteskjærende å tenke på at han kanskje har klart å holde seg i live helt til nå, og ligger og dør fordi politi og byråkrati ikke klarer å skjære igjennom og finne ut hvem som skal gjøre hva. Rotet og kaoset kan koste Joey livet, sier Kasper, som ikke vil ha etternavnet sitt ut i offentligheten.

Forsvunnet i to uker

I dag er det nøyaktif to uker siden Joey og turkameraten hans slo opp teltet ved Allak-fjellene i Nord-Sverige, bare to mil unna Tysfjord i Norge.

Kameraten var trøtt etter dagens etappe, men Joey valgte å bruke ettermiddagen til å ta seg en tur opp til toppen av Allak-fjellet.

Da han ikke kom ned igjen som avtalt klokka 20, gikk kameraten et stykke av ruta for å lete etter ham. Tåka hadde da lagt seg tungt over fjellene. Dagen etter ble det satt i gang full leiteaksjon. Den ble avslutte etter ei uke, uten resultat, og uten at norsk politi er bedt om hjelp.

Foreldrene til savnede Joey Ravn

Foreldrene til den savnede Joey Ravn ber om at norsk politi setter i gang leting etter sønnen som har vært savnet i to uker.

Foto: Dansk TV2

– Dette er beinhardt for familien. Joey har vært ute i villmarka i to uker og kan være skadet og utsultet. Når svensk politi ikke har funnet han, er det realistisk å tro at han har kommet seg over grensa til Norge. Det er tross alt bare to timer fra teltleiren til grensa.

Han synes det er frustrerende at svensk politi har brukt så lang uten å be om bistand fra norsk politi.

– Dagene går, og dette er et spørsmål om liv eller død, sier svogeren.

Han reagerer også på at familien ble overlatt til seg selv, uten informasjon.

– Politisjefen i Norrbotten politidistrikt sørget ikke for å ha noen på jobb i helga som kunne svare på familiens spørsmål etter at de innstilte letearbeidet. Familien satt i 48 timer uten å vite noen ting, sier han.

Kan være i live

Styreleder i Narvik og omegn turistforening, Sissel Naustvoll, er godt kjent i fjellområdet der 19-åringen forsvant. Hun sier det er flere hytter i nærheten:

– Dette er et mye brukt turområde og det ligger tre-fire svenske turistforeningshytter i dette området. De svenske hyttene i området er også betjente og det er mye folk her sommerstid.

Men, hun understreker også at nærmeste norske turisthytte er to dagers marsj unna, og at det skal være vanskelig å ta seg fram og at 19.-åringen må ha vært godt rustet for å overleve i området.

– Med de forholdene som har vært den siste tiden må han ha vært godt forberedt og kledd, og helst være kommet til et sted hvor det finnes mat.

Kasper sier det er hjerteskjærende å vite Joey kasnkje ikke overleve på grunn av byråkrati mellom landene.

Flere dansker har nå besluttet å dra nordover for å fortsette leitinga. Svogeren er på tur til politiledelsen i Luleå for å få all informasjon og GPS-informasjonen om hvor politiet i Sverige har lett.

– Har ikke mottatt materialet

Svensk politi har fått mye kritikk for å ikke ha bedt Norge om å lete på norsk side, og varslet i dag at det ville bli levert over materialet til norsk politi, slik at politiet i Midtre Hålogaland kunne ta stilling til hvorvidt de ønsket å iverkesette søk.

Det er i midlertid ikke blitt gjort, og stabsjef Magne-Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt, ser ingen grunn til å iverksette søk slik situasjonen er nå.

Magne Hugo Nilsen

Magne-Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland Politidistrikt mener det ikke er grunn til å sette i gang leting på norsk side.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Foreløpig er det ingenting som indikerer at Joey er i Norge, og vi kan ikke sende våre folk opp i skogen på «måfå».

Svensk Rikspoliti vil nå gjennomføre en gransking av politiet i Nordbottens arbeid for å finne den savnede 19-åringen.

– Vi vil granske politiets arbeid for at være sikre på at vi har gjennomført jobben korrekt og for å se om det finnes sider ved etterforskningen som kunne vært utført på en annen måte, sier Karl Wallin fra den svenske Rigspolitistyrelsen.

Facebook-gruppe presser på

Det var 25.juli at 19-åringen kom bort fra turkameraten da han skulle ta seg en dagstur opp til Allak-toppen.

Støttegruppen, som er opprettet på Facebook for den savnede 19-åringen som forsvant i Nord-Sverige for to uker siden, presser på for å få norsk politi til å gjøre søk.

Flere sier de nå har skrevet brev til justisminister Grete Faremo med anmodning om å gjøre søk på norsk side av grensa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange nordmenn har engasjert seg på siden, og meldt sin interesse for å delta i frivillige søk etter den danske unggutten.

Området der 19-åringen forsvant ligger bare to mil øst for Tysfjord i Nordland.