Hopp til innhold

- Folk måtte holde seg fast for ikke å ramle

På stasjonen på Jan Mayen måtte de holde seg fast for ikke å ramle da jordskjelvet inntraff. Skjelvet i ettermiddag var det kraftigste som er målt i Norge i moderne tid.

Thor Gjelseth, stasjonssjef Jan Mayen

OPPLEVDE JORDSKJELVET: Stasjonssjef Thor Gjelseth og de andre på Jan Mayen merket det kraftige skjelvet godt. Men det er ikke meldt om store skader.

Foto: NRK

– Jeg var selv ikke på stasjonen da jordskjelvet inntraff. De som var inne måtte holde seg fast for ikke å falle. Det ramlet fat og glass ut av skapene, forteller stasjonssjef Thor Paul Gjelseth til NRK.no.

Nesten tatt av steinras

Men det skal ikke være noen store materielle skader på bygningene. Selv var stasjonssjefen ute på tur med et filmteam da jordskjelvet inntraff i ettermiddag.

– Vi var i terrengbilen da vi merket jordskjelvet. Tilfeldigvis ser vi opp i fjellsiden over oss at det kommer små steiner mot oss. Like etterpå kommer det større steiner. Heldigvis klarte vi å komme oss inn til siden før et større steinras fyker forbi oss med kun 30-40 meter klaring.

Det hele varte i et par minutter før det var over.

– Ingen av oss ble skadet, sier en lettere rystet stasjonssjef.

Vanligvis er det 18 personer som jobber på forskningsstasjonen på Jan Mayen, men i dag var det hele 44 personer på øya.

«Debrifing»

Klokka 17 torsdag ettermiddag var det et møte på stasjonen.

– Alle er selvfølgelig litt preget av det som har skjedd. Men nå er vi tilbake til det normale, sier Gjelseth.

Les: Kraftig jordskjelv utenfor Jan Mayen

Ikke vulkanakitvitet

I tillegg til filmteamet har stasjonen besøk av ulike personer som gjør forskjellige jobber. Ingen har merket noe etterskjelv.

– Vi har Norges eneste vulkun, Berenberg, på øya, men vi har ikke merket noen bevegelser derfra heldigvis. Det er heller ingen farer for noen tsunami etter det vi har forstått. sier stasjonssjef på Jan Mayen Thor Paul Gjelseth.

Ikke fare for tsunami

Faren for at skjelvet kunne ha utløst en tsunami betegnes som svært liten.

– Jordskjelvene som finner sted i dette området er ikke særlig effektive i forhold til å skape tsunamier. Et skjelv på 6,6 er trolig ikke stort nok til å skape noe annet enn små bølger, sier tsunamiekspert Finn Løvholt ved Norges Geotekniske Institutt til NRK.no.

Venter etterskjelv

Jordskjelvet er lokalisert på den Atlantiske midthavsryggen ca.100 km nordvest av Jan Mayen. NORSAR skriver på sin nettside:

Jordskjelvet ble kraftig merket på Jan Mayen, og noen materielle skader og lokale ras er meldt. Seismiske signaler har blitt observert over hele verden. Flere etterskjelv er observert og forventes.

NORSAR er et uavhengig forskningsinstitutt med spesialfelt innen forskning, tjenester og programvareutvikling relatert til seismologi og anvendt geofysikk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.