Hopp til innhold

Lege tiltalt for overgrep mot kvinnelig pasient

En lege i Ofoten er tiltalt for seksuelle overgrep mot en kvinnelige pasient og fratatt autorisasjonen.

En lege i Ofoten er tiltalt for seksuelle overgrep mot en kvinnelig pasient og fratatt autorisasjonen. Det var fra våren 2009 til februar i fjor at overgrepene skal ha skjedd, - blant annet på legekontoret.

– Vi vurderer dette som en svært alvorlig sak, sier statsadvokat i Nordland, Erik Tronæs til NRK.no

Beføling og kyssing

Ifølge tiltalebeslutningen skal overgrepene ha foregått over en periode nær to år, mens kvinnen var på hans kontor for å få legebehandling. Der skal legen ved flere anledninger ha fått den kvinnelige pasienten til å kle av seg og deretter befølt og kysset henne.

Fagsjef og jurist Hanne Knudsen i Statens Helsetilsyn forteller at mannen ble fratatt sin autorisasjon tidligere i sommer:

– Vi har fratatt han autorisasjon fordi han har utvist uforsvarlig virksomhet, og en adferd som er uforenelig med yrket som lege. Dette er den alvorligste tiltaket vi kan gjøre, forklarer Knudsen til NRK.no.

Godtar ikke vedtaket

Mannens forsvarer, Tor Johan Strand, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Men Knudsen i Helsetilsynet sier legen har reagert på at han er blitt fratatt autorisasjonen.

– Han har varslet at han vil klage på vedtaket.

Ikke uvanlig

Det er ikke første gang leger er under etterforskning for seksuelle overgrep mot pasienter. En gjennomgang Dagbladet gjorde viste at 39 pasienter ble misbrukt av 12 ulike leger mellom 2008 og 2010.

Det er ved en gjennomgang av Helsetilsynets vedtak om å trekke tilbake legeautorisasjoner som følge av seksuelle overgrep at Dagbladet kom fram til tallene.
Hele 32 av overgrepene er begått av utenlandske leger, mens to av de norske legene har sin utdannelse fra utlandet.