Hopp til innhold

– Mener alvor med fokus på nordområdene

– I flere år har Norge dominert spillet både i eget forsvar og i angrepsfasen, for å bruke en fotball-metafor. Nå kan Norge bli løpende mellom alle de nye aktørene som nå er på banen, mener NRKs kommentator.

Jonas Gahr Støre
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Når alle de nordiske utenriks- og forsvarsministre i dag søndag, og i morgen, møtes i Bodø for å diskuterer utviklingen i nordområdene, ser vi konturerene av et vitalisert og tettere nordisk samarbeid.

Nordområdeutviklingen har til nå bare delvis handlet om forsvarets rolle i nord, men det ble endret i forbindelse med vedtaket om å legge ned jagerflybasen i Bodø, for så å flytte den til Ørlandet.

Tatt av begivenhetene

Etter dette vedtaket, har forsvarsdimensjonen blitt tydeligere og viktigere, og derfor er også de nordiske forsvarsministrene med nå, sammen med utenriksministrene.

nordområdene

Nrks kommentator tror den norske regjeringen mener alvor med sitt fokus på nordområdene

Foto: Google earth

Den norske regjeringen mener alvor med sitt fokus på nordområdene. Regjeringen ser at utviklingen i nord ikke lenger er et rent norsk prosjekt. Det som en gang ble startet med et norsk toppmøte i Tromsø, er innhentet av begivenheter som tvinger Regjeringen til å få opp farten, om en skal unngå å miste styringen, og rollen som premissleverandør.

Nye lag på banen


I flere år har Norge dominert spillet både i eget forsvar og i angrepsfasen, for å bruke en fotball-metafor. Nå kan Norge bli løpende mellom alle de nye aktørene som nå er på banen.

Møtene i Bodø disse dagene handler om å få inn nye spillere.

Dette har Norge klart ved å få en skikkelig toppspiller, USAs utenriksminister Hillary Clinton med på laget. Så klarte statsminister Stoltenberg å få de nordiske statsministrene til Lofoten. Den danske statsministeren, Helle Thorning- Schmidt, som har et ansvar for Grønland, har i en periode hatt flere møter med sin norske kollega.

Ressursregionen


Dette er bakgrunnen for møtet i Bodø, der laglederne utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Espen Barth Eide, tar fram taktikk-tavla for å legge strategien for år nordområdeutviklinga i tida som kommer.

Utviklingen i nord innenfor olje, issmelting og nye store bestander av fisk kan føre til et kappløp som det er viktig å holde i sjakk, og Norge, sammen med de andre nordiske landene skal nå fine ut hvordan de skal organisere og formalisere det som er et naturlig og viktig samarbeid mellom venner som kjenner hverandre godt.

Eika

Nordområdene er kommet for å bli, også om det skulle komme et nytt regime etter stortingsvalget neste år, mener NRKs kommentator Knut Eirik Olsen.

Foto: NRK

I Bødø skal ministrene i dag innom Flymuseet, der de skal spise. Men på Flymuseet kan en mye om den kalde krigen, noe som sikkert blir et tema. Videre skal de til Hovedredningssentralen og til Forsvarets operative hovedkvarter.

Har fått opp dampen


Nordområdetoget har økt farta, og det kan være vanskelig å hoppe på, men for næringsliv og ikke minst politikerne i nord, er det mulig å hoppe på, selv i fart.

Politikerne i nord er invitert til å delta på reisen, men det ser ikke ut til at de akkurat nå er lystne på å være med. For mange sitter på gjerdet, blant annet fordi de mener nordområdesatsingen ikke har fokus nok på å bygge infrastruktur i landsdelen.

Dette er muligens en litt perifer del av nordområdesatsingen akkurat nå, når det handler om storpolitikk.

Besøkelsestid for nordnorske politikere


For de politikerne i nord som vil opp på et mer spennende nivå, er det å ta tak i egenutvikling i nord det lureste en kan gjøre.

Nordområdene er kommet for å bli, også om det skulle komme et nytt regime etter stortingsvalget neste år.