Hopp til innhold

Soknepresten: – Bygda vår er angrepet i hjertet

Sorg, sinne og frykt preger bygda Misvær etter at kirka ble utsatt for hærverk og forsøkt påtent mandag kveld.

– Dette er en veldig tøff situasjon for oss alle. Bygda vår er angrepet i hjertet, sier sokneprest Gjermund Gryt.

Sokneprest Gjermund Gryt

Sokneprest Gjermund Gryt.

Foto: Anneli Strand / NRK

Hærverket og brannforsøket på Misvær kirke har gjort sterkt inntrykk på bygdefolket. Soknepresten beskriver dagen i dag som svært tung.

Inne i kirka ligger salmebøkene slengt ut over gulvet, det samme gjør konfirmantkappene, lampettene er revet ned fra veggene, benker er veltet og pianoet er knust og snudd opp ned.

Starte på nytt

- Vi trøster oss med at det kunne gått mye verre. For kirka står der, vi har fortsatt ei kirke. Så får vi nå finne ut hvordan vi skal starte på nytt og forhåpentligvis få gjort kirka i stand til 100-årsjubileet om to måneder.

Brannstiftelse og brann i Misvær kirke

Nett-TV: Menigheten er sjokkert

Men folket i Misvær er likevel bekymret og frykter at det går en brannstifter løs i bygda. De er uvant med situasjonen, og håper at gjerningsmannen blir pågrepet snarest. Politiet vil ikke gå ut med detaljer i saken, der flere vitner har meldt seg. Politioet ønsker tips fra publikum som kan ha sett noe av interesse for å få saken oppklart hurtigst mulig.

Håper på snarlig oppklaring

– Vi har forståelse for at bygdefolket i Misvær føler frykt, men vi gjør vi kan for å få til en snarlig oppklaring, sier politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt.

Tor B. Jørgensen

Biskop Tor. B. Jørgensen vil ha fortgang i arbeidet med å få montert brannvarslingsanlegg i kirkene.

Foto: Ola Helness / NRK

Biskop i Sør Hålogaland, Tor B. Jørgensen er glad for at brannvarslingsanlegget i Misvær kirke fungerte som det skulle og understreker nødvendigheten av at kirkebyggene har fastmontert automatisk brannvarslingsanlegg.

Priser varslingsanlegget

– Hadde vi Misvær kirke vært utstyrt med varlsingsanlegg ville vi i dag stått overfor en kirkeruin, som ville gitt helt andre følelser og utfordringer, sier Jørgensen.

Biskopen sier han nå vil forsere arbeidet med å skaffe en oversikt over hvordan det står til med brannvarslingsanlegg i kirkene i Sør Hålogaland bispedømme.

– Heldigvis har vi vært forskånet fra bevisst brannpåsetting av kirkebygg, i så måte har lynnedslag vært et større problem hos oss. Men nå vil jeg ta denne saken om montering av brannvarslingsanlegg videre og drøfte den med prostene i bispedømmet på et møte vi skal ha nå i kveld og i morgen, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Biskop Tor B. Jørgensen om brannen i Misvær kirke

Biskopen vil ha gjennomgang av brannsikkerheten i kirkebygg