Hopp til innhold

– Klineforbudet ble en suksess

Rektor Vigdis Eriksen har fått støtte fra både inn- og utland etter at hun innførte nye og strengere regler ved Løpsmark skole. – Jeg har rett og slett blitt nedringt.

Rektor Vigdis Eriksen

MYE BLEST: Rektor Vigdis Eriksen fikk mye kritikk da hun innførte nye og strengere regler ved Løpsmarka skole i Bodø. Nå har vinden snudd.

Foto: NRK

Både foreldrekontakter, elever, NRKs lesere og Eli Rygg reagerte negativt på de nye, strenge reglene ved Løpsmark skole i Bodø.

Men etter at reglene har vært gjeldende i tre uker, mener rektor Vigdis Eriksen at de har blitt en ubetinget suksess.

– Vi har fått mye bedre arbeidsforhold, lærerne forteller om effektive timer som starter når de skal, elevene jobber og vi har i grunnen fått en mye roligere og fredeligere skole. Vi har tjent på å være mye tydeligere på kravene våre, sier hun.

– En enklere hverdag

Klining i skoletida, sagging og utringede topper hos jentene, og alt av elektronisk utstyr, er blant tingene som er blitt forbudt. I tillegg må elevene møte ved rektors kontor hvis de kommer for sent, og de må ringe hjem og fortelle dersom de har brutt skolereglementet.

Alt dette har bidratt til en enklere hverdag, mener rektoren.

– Vi merker tonen er blitt bedre. Når døra går igjen og timen begynner merker lærerne at elevene følger med, sier Eriksen.

Det er særlig innskjerpingen i straffen for forsentkomming som har hatt effekt.

– Det var ikke helt texas før heller, men det har vært litt slumsete med det å komme presist. Det er først og fremst der vi merker forskjell. Nå fører det med seg en del pes hvis man kommer for sent, og det har faktisk elevene nesten sluttet med.

Se reaksjonene fra elever og foreldrekontakter:

Ved Løpsmark skole i Bodø har de innført strenge ordensregler. Blant annet er det forbudt å kline på skolen.

Får støtte fra hele landet

Og det kan virke som Løpsmark skole kan bli et forbilde. Etter at flere medier omtalte de nye reglene, har de positive reaksjonen kommet fra inn- og utland.

– Jeg har rett og slett blitt nedringt. De første dagene kom det telefoner fra hele landet. Det ringte faktisk en og uttrykte støtte på vegne av hele Østlandet. Jeg har til og med fått telefoner fra Sverige fra folk som har hatt de samme problemene som oss.

– Hva har folk sagt til deg?

– «Stå på, det var på tide». «Endelig noen som tør å si ifra». «På tide at de voksen overtar kontrollen». Det virker som om mange har ventet på dette, sier rektoren.

Se mer om hvordan det går på skolen nå:

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

SKOLEREGLER-070912-NO-180942-SI

Nazi med s

Men ikke alle har latt seg begeistre.

– Jeg har fått noen stygge meldinger også, men mange av dem kan man egentlig trekke litt på smilebåndet av. Når de skriver at jeg er en nazi med s i stedet for z, så har de kanskje behov for å konsentrere seg om andre ting, enn hva vi driver med her på Løpsmark, mener Eriksen.

Skeptiske elever

På tre uker har altså Løpsmark skole tilsynelatende forandret seg totalt. Men dersom man så på elevenes reaksjoner da NRK besøkte skolen i august, skulle man ikke tro akkurat det.

– De strenge reglene er helt latterlige, sa elev Morten Thoresen den gang.

– Vi får verken ha telefon eller MP3-spillere. Det er helt latterlig at vi får anmerkning dersom ikke mobilene er lagt inn i skapet, fortsatte han og fikk støtte av Ingrid Moen.

– Det blir mye mer støy i timen dersom du må oppsøke rektor enn å gå stille inn i klasserommet. Da går du heller ikke glipp av undervisningen, sa hun.

(artikkelen fortsette under)

Elever på Løpsmark skole

– De strenge reglene er bare latterlige, sa Ingrid Moen og Morten Thoresen.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Har blitt bedre

Da NRK besøkte skolen igjen på fredag var det gloseprøve i engelsk og elevene var konsentrert.

– Nå kommer de til timene og er forberedt med bøker og det hele. Det har helt klart blitt en forandring, sier engelsklærer Berit Myrvang.

Og hun får støtte av i hvert fall noen av elevene.

Før hun var i gang med gloseprøven uttrykte Ida Marie Berg at også hun har merket en forandring.

– De reglene som sier at vi ikke kan komme inn å bråke i klasserommet har hjulpet. Folk får ikke lenger gjøre som de vil, og da blir det roligere, sier hun.

Lærer Berit Myrvang

Lærer Berit Myrvang skryter av elevene som var stille og konsentrert under gloseprøven.

Foto: NRK