Hopp til innhold

Ber jegerne vise måtehold under årets rypejakt

Mandag starter årets jaktsesong på rype i store deler av landet. Men med kraftig nedgang i rypebestanden, håper Statskog jegerne vil vise måtehold.

Rypejakt

JAKTSTART: Rundt 50.000 jegere gjør seg klare for årets rypejakt.

Foto: Jan Øystein Aksnes

Jo Inge Breisjøberget

LAVERE BESTAND ENN VENTET: - Nedgang i smågnagerbestand og en tøff vår har gitt større dødelighet enn ventet, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Det er målt en nedgang i antall ryper de fleste områder. Dette håper vi jegerne vil ta hensyn til når jakta starter, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Han sier at det er to uheldige faktorer som har påvirket rypebestanden negativt.

– Først fikk vi en nedgang i smågnagerbestanden. Da det i tillegg ble en sen vår med mye dårlig vær, var det mange små kyllinger som ikke klarte seg, sier Breisjøberget.

At det i år har vært færre smågnagere betyr at rev og andre rovdyr spiser flere rypekyllinger istedet.

– Verre enn ventet

Breisjøberget forteller at det var ventet at rypebestanden ville synke som følge av at det ble færre smågnagere.

– Men med det dårlige været ble situasjonen verre enn ventet.

Derfor blir det mindre kvoter på statsgrunn i år. I Nordland og Trøndelag blir dagskvoten halvert mange steder.

– Med unntak av sørvest, blir det en svak rypesesong over hele landet i våre områder. Særlig i Troms og Nordland er det nedgang, sier Breisjøberget.

Rypejakt

HÅPER PÅ MÅTEHOLD: Statskog håper jegerne vil ta hensyn til at rypebestanden er i nedgang.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

Tror færre vil jakte

Men selv om det er bekymring over nedgangen, har Statskog avvist å utsette jakta.

– Det er stor forskjell å gå på rypejakt i oktober i stedet for i begynnelsen av september. Særlig i nord kan været endre seg dramatisk og gjøre jakt uaktuelt for mange.

Han tror heller at mange jegere vil la børsa ligge når de hører at rypebestanden er lav.

– Ja, det har vist seg tidligere at i år med få ryper, så går jegerne mindre på jakt. Vi selger like mange jaktkort, men jegerne går mindre i fjellet. Både forvaltere og jegere må belage seg på strenge restriksjoner i jakta framover, slik at også kommende generasjoner skal få oppleve rypejakt.

For de som ikke klarer å holde seg inne på hytta har Breisjøberget ett råd:

– Vis måtehold. Husk at det kommer en sesong til neste år også.

  • Se landsoversikt over rypekvotene under bildet
Rype

NEDGANG: Det blir stadig færre ryper i Norge.

Foto: Kenneth Pettersen

Slik vil jakta være i ditt fylke:

TROMS OG OFOTEN:


Det blir heller ikke i år noe spesielt bra rypeår i Troms. Særlig i indre strøk er tetthetene lave. Det er noen lokale forskjeller, men fortsatt få stamfugl.

Både i indre og ytre deler av Troms blir dagskvoten per jeger satt til to liryper og tre fjellryper per dag, samt én skogsfugl per jeger per dag.

NORDLAND:

Nedgang eller på stedet hvil i hele fylket. Det er en del lokale forskjeller, men betydelig nedgang på Helgeland. Fortsatt lave veldig lave tettheter i Salten, også her er det nedgang i år.


I år er det en felles kvote for hele Nordland, to ryper og to skogsfugler per jeger per dag, men med fredning av brunfugl. Sesongkvoten er på tolv ryper, hvorav maksimalt seks liryper. Sesongkvoten for skogsfugl er fire fugler.


TRØNDELAG:

I Namsskogan er det stor nedgang.

Her er kvoten satt i samarbeid med fjellstyret og er i år på fire ryper, hvorav maks to liryper, og én skogsfugl/orrfugl og én jerpe per jeger per dag.

Det er en fortsatt nedgang i Femundsmarka både i tetthet og overlevende kyllinger. Her har Statskog stoppet videre kortsalg og kommer til å redusere antallet jegere som slipper til på jakt i år.

ØSTLANDET:

Heller ikke på Østlandet kan rypejegerne belage seg på å se mye rype i fjellet. De fleste områder har en nedgang fra i fjor. For skogsfugl er det en betydelig nedgang fra i fjor i alle Statskogs terreng.

Statskog henstiller skogsfugljegerne på det sterkeste til å begrense uttaket av hunnfugl på Østlandet i år. Jegerne finner kvotene under det enkelte tilbud på inatur.no.

SØRLANDET:

I Njardarheim er det en liten oppgang fra i fjor. Her er det en solid stamfuglbestand og en brukbar kyllingproduksjon. Tettheten er 30 ryper per kvadratkilometer, og antall kyllinger per høne er 4,5.

Her har ikke klimaet og en sen vår spilt inn i så stor grad som i resten av landet.

Jegerne finner kvotene på inatur.no.