Hopp til innhold

Drømmer om nytt dansegull

Frekke tyver stjal den spesialbestilte danseparketten fra USA og sommerfuglene flakser vilt i magen til VM-komiteen. Nå er det bare tre dager igjen til VM i dans på Fauske.

Alt klart for VM i dans på Fauske. Susanne sandberg og Thorbjørn Urskog

GULLPARET: Susanne Barkhald Sandberg (24) og Thorbjørn Solvoll Urskog (24) fra Fauske har over flere år befestet seg som verdens beste boogie woogie-par.

Lørdag 22. september samles verdens beste swingdansere i Fauske idrettshall for å danse boogie woogie, bugg, dobbel-Bugg og Lindy Hop.

– Dette blir et historisk idrettsarrangement. Dette blir det første offisielle VM i Norge i disse dansegreinene og det første danse-VM i nordområdene på verdensbasis, sier Valter Jacobsen, som er leder i VM-komiteen.

I to år har sanseentusiastene på Fauske jobbet for å få det prestisjefylte mesterskapet til Nordland.

VM-forsvarerne - og favorittene Susanne Barkhald Sandberg og Thorbjørn Urskog, med landslagstrener J

VM-forsvarerne – og favorittene Susanne Barkhald Sandberg og Thorbjørn Urskog, med landslagstrener Jo Inge Norum i midten.

Foto: Sverre Breivik

– Det kommer over 200 dansere fra 11 nasjoner. Foruten Norge, kommer dansere fra Sverige, Finland Polen, Frankrike, Tyskland, Ukraina Canada, USA og Sveits og Italia, sier Jacobsen.

Verdens beste boogie woogie-par

Norge har de siste årene gjort det skarpt i store internasjonale mesterskap.

Susanne Barkhald Sandberg (24) og Thorbjørn Solvoll Urskog (24) fra Fauske har over flere år befestet seg som verdens beste boogie woogie-par. De er regjerende verdensmester fra VM i Stuttgart i august i fjor, og da de reiste til EM i Stuttgart igjen i år, kom de også hjem med gullmedalje.

Denne sesongen har de trent knallhardt for å forsvare VM-tittelen. Rundt 30 timer i uka kreves for å holde oppe formen. Til helga skal de forsvare gullmedaljen på hjemmebane. Det blir stor stas, ifølge danseduoen.

Valter Jacobsen, VM-komiteen Fauske

Valter Jacobsen

Foto: Ola Helness / NRK

Heidi Nygård Pedersen, Fauske

Heidi Nygård Pedersen.

Foto: Ola Helness / NRK
– Det blir spesielt å konkurrere på hjemmebane. Vi har nok et favorittstempel, og føler litt på presset. Men først og fremst gleder vi oss. Vi skal prestere det vi vet vi kan og lage skikkelig show, lover Susanne Sandberg på telefon fra Trondheim.

Onsdag kveld har de siste trening før de reiser nordover til Fauske torsdag. Boogie woogie er ikke koreografert – alt du ser er improvisert.

Susanne og Thorbjørn vet heller ikke hva slags musikk de skal danse til.

– Men vi har masse nye elementer og skal lage et bra show, sier Sandberg til NRK.no.

Dansegulv fra USA ble stjålet

Danseklubben på Fauske har hatt hektiske uker i forkant av mesterskapet. Ekstra stress ble det da arrangøren fikk telefon fra Vestby utenfor Oslo om at deler av det 150 kvadratmeter splitter nye dansegulvet fra USA var stjålet.

– Vi var livredde for at vi ikke skulle klare å arrangere mesterskapet. Men vi kastet oss rundt og fikk bestilt ny danseparkett – denne gang sendt med ilfrakt med fly. Vi pustet lettet ut da det kom, sier Valter Jacobsen.

Vises direkte på NRK

Finalene under årets VM skal vises direkte på NRK1 mellom klokka 18 og 19 på lørdag. Det betyr mye både for danserne og arrangøren.

– Dette blir gøy. Vi skal vise hele Norge «the arctic way», gliser Jacobsen.

Klubben Dans Fauske har etter hvert blitt en stor drivkraft i dansesporten i Norge.

– Danseinteressen i Fauske har tatt helt av. Det startet med swing for ti år siden, men i dag tilbys alt fra ballett til hip hop. Vi har et fantastisk miljø med rundt 700 mennesker. Det har nok bidratt til at vi har fått VM, tror Heidi Nygård Pedersen, som har ansvaret for åpningsseremonien på lørdag.

– Kommer til å ta helt av

Susanne Sandberg og Thorbjørn Urskog danser.

Susanne Sandberg og Thorbjørn Urskog er kjærester og dansepartnere. De bor og trener i Trondheim.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Hun legger ikke skjul på at sommerfuglene flakser vilt i magen. Torsdag begynner de første av de 200 danserne å komme, og fredag skal parene begynne å øve.

– Vi merker trykket og forventningene. Det kommer til å ta helt av, sier Heidi Nygård Pedersen og Valter Jacobsen.

Begge håper og tror de at hjemmefavorittene Susanne og Thorbjørn skal ta gull.

– De har vunnet kongepokalen to ganger og er doble EM- og VM-mestre. At de tar gull på hjemmebane betyr masse for Fauske og klubben, men ikke minst for dem selv, sier Valter Jacobsen.