Hopp til innhold

Forsvaret vil lokke Alexander (23) med penger

Forsvaret vil flytte 200 ansatte fra Bodø til Ørland, men kun et fåtall vil flytte. Nå forsøker Luftforsvaret å lokke med penger.

Flytekniker Alexander Eilertsen

– Ikke et helt statsbudsjett får meg til Ørland, sier flytekniker Alexander Eilertsen (23).

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Ikke et helt statsbudsjett får meg til Ørland, sier flytekniker Alexander Eilertsen (23) som NRK.no treffer i flyhangar A i Bodø der han gjør vedlikehold på Norges F16-jagerfly.

Eilertsen er fremtiden i Forsvaret, men kan absolutt ikke tenke seg å flytte til Ørland, dit Regjeringen har bestemt at Norges framtidige jagerfly skal stasjoneres.

– Jeg har samboer og barn og vi har etablert oss i Bodø. Blir stillingen min flyttet til Ørland, får jeg finne meg nytt arbeid, forteller han til NRK.no.

Flytter om 5–6 år

Innen 5–6 år vil trolig all operativ og teknisk drift av jagerfly være lagt ned i Bodø, og flyttet til Ørland, der de nye F-35 jagerflyene vil få sin hovedbase.

Nå varsler Luftforsvarets ledelse at de trenger minst 200 ansatte fra Bodø til Ørland, for å kunne opprettholde ei full drift av jagerflyvåpenet.

(artikkelen fortsetter under)

Ansatte i Luftforsvaret ved Bodø hovedflystasjon

I hangaren ved Bodø hovedflystasjon møtte NRK (f.v.) Sigurd Myrvoll, Alexander Eilertsen, Hans Enoksen, Frode Lillebostad og Truls Thorstensen. Ingen av de fem kan tenke seg å flytte til Ørland.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Kjenner ingen som vil flytte

I dag er det rundt 800 ansatte inne på jagerflybasen i Bodø. Tillitsvalgt Truls Thorstensen i Norges Offisersforbund, tror det skal holde svært hardt.

– I praksis betyr 200 stillinger fra oss, at man er avhengig av over 80 prosent av flyteknikerne, i tillegg til piloter og annet operativt personell. Jeg kjenner faktisk ikke til noen som har sagt seg villig til å flytte per nå, men har hørt andre som sier at tallet er to stykker som vil til Ørland.

– Situasjonen er nå så kritisk, at skjer det ikke noe radikalt vil man i verste fall komme i en situasjon der man må legge ned jagerflyvåpenet om noen år. Jeg håper ikke det går så langt, men slik flytteprosessen virker nå, ser jeg ikke hvordan de skal klare å få kabalen til å gå opp, forklarer Thorstensen.

Har funnet ny jobb

Flyteknisk kontrollør, Frode Lillebostad (35) har allerede fått ny jobb i Luftfartstilsynet i Bodø. Lillebostad er opprinnelige fra Molde, men likevel fristet ikke en karriere med F-35 på Ørland.

– Jeg har faktisk prøvd å pendle fra Molde til Ørland. Det tar faktisk lengre tid å komme seg dit fra Molde, enn jeg bruker i tid fra Bodø.

– Det er vemodig å slutte fordi Forsvaret er en fantastisk arbeidsplass. Men ting er så usikkert nå, at når jeg fikk sjansen i Luftfartstilsynet kunne jeg ikke takke nei, forklarer Lillebostad som har 15 år bak seg i Luftforsvaret.

(artikkelen fortsetter under)

Hangaren ved Bodø hovedflystasjon

Forsvaret vil flytte 200 ansatte til Ørland, men kun to vil flytte fra Bodø. Her fra hangaren ved Bodø Hovedflystasjon.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Bekymret

Til Adresseavisen uttalte nylig generalinspektør Finn Kristian Hannestad, at han frykter mange vil forlate Luftforsvaret og finne andre jobber underveis i flytteprosessen.

– Tempoet i omstillingen vil dreie seg om hvor raskt vi klarer å overføre og bygge opp kompetansen på nytt sted, sier han.

Etter planen skal hele Norges kampflyvåpen samles på Ørland fra 2018, både gamle og nye fly.

Lokker med penger

NRK Nordland vet at Luftforsvaret nå har fått klarsignal til å lokke med penger for å få flere ansatte i Bodø med på flyttelasset.

Det skal dreie seg om samme tilbud som ansatte fikk for å flytte fra daværende Forsvarets operative hovedkvarter på Jåtta utenfor Stavanger, til det nye hovedkontoret på Reitan utenfor Bodø for to år siden.

Etter det NRK forstår dreier det seg om beløp på rundt 60.000 kroner i året, i maks tre år.

Tillitsvalgt Truls Thorstensen vil ikke kommentere disse beløpene, men sier penger neppe er løsningen.

– For noen få kan det ha betydning, men det er helt andre faktorer som gjør at folk her ikke vil til Ørland. Vi snakker om å flytte fra en by med alt av tilbud til landsbygda. I tillegg frykter mange her en pendlertilværelse.

Er klar over usikkerheten

Hos Luftforsvaret er de smertelig klar over at det finnes en motvilje mot å flytte i Bodø-miljøet.

– Jeg registrerer en generell usikkerhet blant de ansatte i Bodø. Sett fra vår side er det viktig å få gjort noe med nettopp det, sier oberst Trond Kotte i Luftforsvarets personellavdeling.

Han har reist fra Ørland til Bodø flere ganger den siste tiden for å snakke med både flyvere og teknikere.

– Vi i Luftforsvaret må være konkrete på når de forskjellige arbeidsplassene flyttes til Ørland. Når de ansatte vet det, kan vi være konkrete på når nettopp deres stilling blir berørt og da vet de hvilke muligheter de har i Luftforsvaret i fremtiden, sier Kotte som innrømmer at de er helt avhengig av at 200 stillinger blir flyttet fra Bodø.

– Vi skal inn i en omfattende modernisering, og da er det avgjørende at vi får med personell fra Bodø.

– Vi vil forlate Bodø så fort som mulig

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide vil flytte bra Bodø så fort som mulig da han var forsvarsminister.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Før han gikk av sa daværende forsvarsminister Espen Barth Eide at han vil at Luftforsvaret forlater Bodø så fort det lar seg gjøre.

– Det er ingen grunn til å tvære dette ut lenger enn nødvendig, sa Eide til NRK.no i juni.

– Det mener jeg rett og slett fordi at alle piloter må være med i den løpende treningen og det miljøet som bygger rundt Ørland, fortsatte han.

Får nye funksjoner

Allerede to år før forsvaret begynner å pakke ned sakene i Bodø, vil byen få tilført nye arbeidsplasser.

I 2014 skal Generalinspektøren for Luftforsvaret begynne flyttingen fra Rygge til Bodø. Samtidig skal det bygges opp et nytt luftoperasjonssenter på Reitan.

Dette vil tilføre cirka 250 nye arbeidsplasser til Reitan.

Espen Barth Eide sa i juni at han tror de ansatte vil føye seg etter hvert.

– Vi har erfaring fra før. Både hæren og sjøforsvaret har vært igjennom de samme rundene. Det var mye støy også den gang, men når det først ble slik, var alle enig om at det måtte gjøres fort.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.