Hopp til innhold

Nordland får 1,1 milliarder til samferdsel

Det er satt av 1,1 milliarder kroner til samferdselstiltak i Nordland i forslaget til statsbudsjettet for neste år.

Modell av Hålogalandsbrua

690 millioner kroner er foreslått til prosjektet E6 Håloglandsbrua og skredsikring E10 Trældal – Leirvik. Prosjektet omfatter bygging av 6,4 kilometer ny tofeltsveg fra Ornes like nord for Narvik sentrum via en 220 meter lang tunnel til Karistranda. Herfra bygges en ny hengebru over Rombaken med gang- og sykkelfelt over til Øyjord.

Foto: Illustrasjon: Cowi AS/Statens vegvesen

Det bevilges blant annet penger til de nye gassfergene mellom Bodø og Lofoten, og for en utbygging av E6 nord i Nordland. 40 millioner går til veien over Kråkmofjellet.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet i Nordland, Janne Sjelmo Nordås, sier det betyr penger også i årene fremover.

– 1,1 milliarder til veisida viser at de tunge investeringene er i gang. Dette har nordlendingene ventet lenge på, sier Sjelmo Nordås.

Regjeringen foreslår i alt 35,7 milliarder kroner til samferdselsformål i 2013 over hele landet. Dette er en økning på om lag 3,9 milliarder kroner eller 12,4 prosent fra 2012.

– 40 millioner er en god start til å ruste opp E6 over Kråkmofjellet. I første omgang snakker vi om en parsell på fem kilometer. Til sammen skal vi ruste opp 17,5 kilometer. Det betyr en helt annen framtid for dem som skal ferdes fra sør til nord og fra nord til sør. Hele parsellen skal være ferdig i 2015, sier Sjelmo Nordås.

Nye helikoptre

Regjeringen styrker samfunnssikkerheten og beredskapen betydelig. Regjeringen vil legge til rette for at nye redningshelikoptre skal kunne leveres i perioden 2016–2020 og tar sikte på kontraktsinngåelse i 2013.

Regjeringen vil øke bevilgninger til dagens redningshelikoptre slik at beredskapen kan opprettholdes fram til nye redningshelikoptre er på plass.

Det foreslås også å øke bevilgningene til IKT i politiet og til ansettelser av nyutdannende polititjenestemenn. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Justis- og beredskapsdepartementet styrkes.

Vei

  • Det er foreløpig lagt til grunn bompenger til prosjektet E6 Helgeland nord. Prioriteringen er avhengig av tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet. Regjeringen vil vurdere prosjektet nærmere, blant annet anbefalinger fra ekstern kvalitetssikring. Regjeringen vil deretter komme tilbake til Stortinget på egnet måte.
  • Til riksveg 80 Løding - Vikan er det avsatt 184 millioner kroner. Av foreslåtte midler i 2013 forutsettes 45 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter bygging av om lag 2,1 kilometer ny veg, medregnet ny Tverlandet bru på om lag 700 meter. Prosjektet planlegges som firefeltsveg med midtrekkverk over brua, og som tofeltsveg på begge sider av brua. Om lag 1,9 kilometer gang- og sykkelveg inngår i prosjektet.
  • Innenfor den statlige rammen til ”E6 Trondheim – Fauske, med tilknytninger”, er det også lagt opp til å videreføre utbedringen av Umskardstunnelen på E12 i Nordland. Det legges også opp til å fullfinansiere utbedringen av E6 i Dunderlandsdalen.
  • 690 millioner kroner er foreslått til prosjektet E6 Håloglandsbrua og skredsikring E10 Trældal – Leirvik. Prosjektet omfatter bygging av 6,4 kilometer ny tofeltsveg fra Ornes like nord for Narvik sentrum via en 220 meter lang tunnel til Karistranda. Herfra bygges en ny hengebru over Rombaken med gang- og sykkelfelt over til Øyjord.
  • På Øyjord går deler av ny veg gjennom en 300 meter lang tunnel til Stormyra der den knyttes til eksisterende E6/E10. Hengebrua over Rombaken vil få en samlet lengde på 1533 meter, med midtspenn på 1145 meter. Seilingshøyden blir 40 meter.
  • I prosjektet inngår også rassikring av 1,5 kilometer av E10 på strekningen Trældal – Leirvik. 1,1 kilometer av denne strekningen skal legges i tunnel. Anleggsarbeidene startes i oktober 2012. Brua ventes åpnet for trafikk høsten 2016, og tunnelen på E10 ventes å være ferdig høsten 2014. Av de foreslåtte midlene i 2013 forutsettes 570 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.
  • 40 millioner kroner er foreslått til E6 Kråkmofjellet. Prosjektet omfatter omlegging av E6 på en 17,5 kilometer lang strekning. Målet for prosjektet er bedre framkommelighet, bedre forutsigbarhet og bedre trafikksikkert. Det foreligger nå vedtatt reguleringsplan for den nordligste strekningen, om lag fem kilometer. Regjeringen legger derfor til grunn en etappevis utbygging. Prosjektet Kråkmofjellet nord omfatter utbygging av 4,5 kilometer veg i dagen, 500 meter tunnel og to korte bruer. Anleggsarbeidene er ventet å starte våren 2013, og prosjektet er ventet åpnet for trafikk i 2015.
  • Til rassikringsprosjektet E10 Solbjørnneset – Hamnøy er det foreslått 210 millioner kroner. Prosjektet omfatter flere rasoverbygg på til sammen om lag 0,8 kilometer, brede grøfter og voller. På delstrekningen Akkarvikodden – Hamnøy, gjennom Hamnøyfjellet, skal det bygges en tunnel på vel 1,4 kilometer. Det ligger nå an til kostnadsøkninger i prosjektet. Kostnaden er nå ventet økt med om lag 150 millioner kroner i forhold til tidligere prognose for sluttkostnad og om lag 90 millioner kroner over kostnadsrammen som ble oppgitt i budsjettforslaget for 2012. Prognose for sluttkostnad er nå 757 millioner kroner. Kostnadsøkningen skyldes i hovedsak høyere tilbudspriser enn forventet, i tillegg til økt behov for vann- og frostsikring og økte byggherrekostnader. Anleggsarbeidene startet i september 2011, og prosjektet ventes åpnet for trafikk ved årsskiftet 2014-2015.

Flere studieplasser

  • Regjeringen foreslått å bevilge 4,3 millioner kroner til Universitetet i Nordland for å videreføre og trappe opp med nye kull til de studieplassene som ble tildelt i 2011. Det gir en økning på 50 studieplasser fra 2012 til 2013.
  • Totalt foreslås en bevilgning til Universitetet i Nordland på 525,2 millioner kroner.
  • Regjeringen foreslår en økning på 961.000 kroner til å videreføre satsingen på den nye grunnskolelærerutdanningene.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til Nordområdesenteret.
  • Kunnskapssenteret i Mo i Rana får fem millioner kroner.
  • Høgskolen i Narvik får 177,6 millioner kroner.
  • Høgskolen i Nesna får 121,9 millioner kroner. Og 362.000 til å fullføre den nye grunnskoleutdanningen.

Jernbane

  • Jernbaneverket har avtalt med malmselskapet Northland Resources AB at selskapet skal yte anleggsbidrag på i alt 231 millioner kroner for å oppgraderer Fagerneslinja i Narvik til 30 tonns aksellast.
  • Framskyndet vedlikehold av Fagerneslinja er også en del av oppgraderingen. Utgiftene til dette vedlikeholdsarbeidet dekkes av Jernbaneverket og koster 161 millioner kroner.
  • Tiltaket omfatter også nødvendige tilpasninger på Narvik containerterminal i forbindelse med at selskapet fra 2013/2014 skal starte ny malmtransport, med utskipning fra containerterminalen. Over statsbudsjettet for 2012 er det bevilget 100 millioner til oppgraderingen av Fagernslinja.
  • Det er planlagt å skifte ut fjernledningen mellom Narvik og Bjørnfjell, og det planlegges å anskaffe en mobil strømomformer for kjørestrøm. Prosjektet har nå en kostnadsramme på 139 millioner kroner. Byggestart er i 2013, og ny fjernledning skal etter planen tas i bruk i 2014.
  • I Nordland skal Svenningdal i Grans kommune, på Nordlandsbanen og Straumsnes på Ofotbanen i Narvik kommune, legges ned. i desember 2013.

Utdanning

  • Regjeringen foreslår å bevilge 4,3 millioner kroner til Universitetet i Nordland for å videreføre, og trappe opp med nye kull, de studieplassene som ble tildelt i 2011. Det gir en økning på 50 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen foreslår en økning på 961 000 kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner for å sikre stabil og langsiktig drift av Nordområdesenteret. Regjeringen foreslår å øke rammen til Universitetet i Nordland med 5 millioner kroner til Kunnskapssenteret i Mo i Rana.
  • Totalt foreslås en bevilgning på 525,2 millioner kroner til universitetet.
  • Regjeringen vil styrke teknologi- og ingeniørmiljøene og foreslår en engangsbevilgning på 1 million kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr ved Høgskolen i Narvik. Totalt foreslås en bevilgning på 177,6 millioner kroner til høyskolen.

Jan Mayen

  • Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 130 millioner kroner i 2013 til kartlegging, seismikkundersøkelser og andre geologiske datainnsamlinger. Dette er i hovedsak knyttet til havområdene ved Jan Mayen og vest for delelinjen i Barentshavet.

Forsvaret

  • Regjeringen planlegger å bruke om lag 260 millioner kroner av forsvarsbudsjettet til investeringer i eiendom, bygg og anlegg i Nordland i 2013.
  • Investeringene i Nordland gjennomføres i hovedsak i Bodø-området og i Ramsund. I Bodø gjennomføres det investeringer for å bedre boforholdene for Forsvarets ansatte, for å rekruttere og beholde godt kvalifisert personell. Det gjennomføres også investeringer for å opprettholde tilstrekkelig kvalitet på banedekket på Bodø hovedflystasjon. Ved Forsvarets operative hovedkvarter videreføres prosjekt for prioriterte sikringstiltak. Prosjekt for oppgradering av Ramnes skyte- og øvingsfelt videreføres i 2013. Det gjennomføres ENØK-tiltak i Bodin leir. Regjeringen foreslår et prosjekt for utbedring av hovedrullebane og øvrige flyplassdekker på Andøya med en kostnadsramme på 265 millioner kroner. Planlagt utbetaling i 2013 er om lag 82 millioner kroner.
  • Ved Ramsund orlogsstasjon vil det bli etablert permanent ladekapasitet for undervannsbåtene.
  • Ved Bodø hovedflystasjon vil virksomheten knyttet til kampfly og luftvern videreføres i 2013. Denne virksomheten skal overføres til ny kampflybase på Ørland innen utgangen av 2018. Bodø hovedflystasjon avvikles som militær hovedflystasjon innen utgangen av 2016.
  • Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) videreføres på Reitan. FOH starter i 2013 planlegging for etablering av et luftoperasjonssenter på Reitan. Luftforsvarets øverste ledelse skal flyttes fra Rygge til Reitan i to trinn. Luftforsvarets programmeringssenter skal flyttes fra Mågerø til Reitan innen utgangen av 2016.
  • I Ramsund ble forurensete masser fra sjøbunn fjernet i 2012. De forurensete massene er nå lagret på land, og skal bli sendt til godkjent deponi. Tiltaket sluttføres i 2013, og området planlegges overvåket i 10 år.
  • Det gjennomføres tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Nordland med målsetting om å redusere energiforbruket med 30 prosent i 2016 i forhold til 2006.

Kultur

  • Regjeringen foreslår å bevilge nærmere 90 millioner kroner til kunst og kultur i Nordland.
  • Regjeringen vil øke bevilgningen til Nordnorsk kunstsenter til 6,1 millioner kroner i 2013.
  • Regjeringen foreslår å bevilgningen til Museum Nord med 1,5 millioner kroner.
  • Regjeringen foreslår et investeringstilskudd på 35 millioner kroner til Kulturkvartalet i Bodø.

Havn

  • Regjeringen planlegger å bruke i overkant av 38 millioner på havneutbygging i fylket. Andøy kommune får tilsagn om tilskudd på 14,7 millioner kroner til utdyping av vestre havn i Andenes. Meløy kommune får tilskudd på 9, 31 millioner kroner til molo, kai og flytebrygge i Grøy.
  • Steigen kommune får 3,03 millioner kroner til molo og utdyping i Nordfold. Det bevilges også penger til to flytebrygger i Flakstad kommune og Øksnes får 8 millioner til oppstart av arbeidet med havna i Myre. På Herøy innvilges det et tilskudd på 2,6 millioner til kaianlegg på Hestøya.