Hopp til innhold

Barnevakten: – Myndighetene klarer ikke å følge med

Smarttelefoner og nettbrett har gjort at internettbruken hos små barn har eksplodert de to siste årene. Organisasjonen Barnevakten mener myndighetene ikke har god nok kontroll.

Kjellaug Tonheim Tønnesen

BEKYMRET: – Vi mener det bør stilles strenge krav til aktører som oppretter nettsider og -spill for barn, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foto: Skjermdump Moviestarplanet/Barnevakten

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foto: Barnevakten.no

– Myndighetene klarer ikke å følge med på alt som skjer. Her er det en stor jobb å gjøre. Det er mange aktører som ønsker å tjene penger på at barn og unge er ivrige nettbrukere, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Å ha full oversikt over mylderet av nettilbud for barn er umulig. Dermed er mye av overvåkingen av barns trygghet overlatt til nettaktørene selv.

Men kravene til dem er ikke alltid strenge nok, mener Barnevakten.

– Vi mener det bør stilles strenge krav til aktører som oppretter nettsider/spill for barn. Vi mener det bør være en selvfølge at man holder seg innenfor lovverket, at man har gode filtre, rikelig med voksne som jobber med moderering på brukernes eget språk, og support som fungerer, sier Tønnesen.

– Ikke alt egnet for barn

I dag skriver NRK om det populære nettsamfunnet Moviestarplanet som er spesielt rettet mot barn i alderen 8 til 15 år.

Over 200.000 norske barn har opprettet en bruker på nettsamfunnet. Her kan barna opprette sin egen gratis profil, en tegneseriedukke som lager filmer, kjøper klær, sminke, møbler og kjæledyr.

Men ikke alt som foregår på Moviestar er egnet for barn. Etter få minutter ble NRKs fiktive bruker tilbudt sex av en mann som angivelig var 23 år.

Moviestarplanet mener selv de modererer nettsamfunnet nøye. Ifølge Claus Lykke Jensen, som driver det danskeide selskapet, ble brukeren blokkert og hendelsen rapportert til Kripos.

Barnevakten er imidlertid ikke like sikre på at Moviestarplanet tar alle henvendelser på alvor.

(artikkelen fortsetter under)

moviestarplanet.no

Nettsamfunnet Moviestarplanet.no har på kort tid blitt blant de mest populære blant norske barn.

Foto: Skjermdump moviestarplanet.no

Skriver seks og ikke sex

– Vi har fått inn noen grove eksempler av seksuell art. Det handler ikke nødvendigvis om seksuelle tilnærminger, men vi ser at det har vært tilfeller av seksuelt innhold eller annen ufin språkbruk som har vært vanskelig for barn å takle.

Moviestarplanet har filtre som skal luke ut krenkende og grove ord, men kreative brukere lurer systemet. Sex skrives seks, kåt blir til k*t og med en aksent på rævpùle blir ikke ordet fanget opp av moderatorene.

– Tidligere har vi opplevd at Moviestarplanet har vært slurvete i modereringen. Men det er mulig de har blitt bedre i det siste. Det er vanskelig å få god nok informasjon fra dem. De har ikke fulgt opp oss i Barnevakten godt nok, sier Tønnesen.

8 av ti foreldre redde

Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2012» tyder på at foreldre er enig med Barnevakten i at myndighetene ikke følger godt nok med.

Undersøkelsen viser at hele 80 prosent av foreldrene mener samfunnet ikke beskytter barna godt nok på internett.

– Det er et paradoks at de er bekymret, samtidig som undersøkelsen viser at mange barn er på nett uten at voksne følger med, sier Tønnesen.

Hun mener det er viktig at foreldre, barn og unge sier sin mening og tipser både Forbrukerombudet, Datatilsynet, Medietilsynet og oss om medierelaterte gleder og utfordringer.

Hun mener også at Kripos' røde knapp må bli obligatorisk, ikke frivillig som i dag.

– Tips til Kripos er et veldig bra tiltak, men kunne vært enda mer synlig på nettsider for barn og unge.

Her er rådene:

Medietilsynet har følgende råd til foreldre som er bekymret for digital mobbing og seksuell trakassering:

– Bry deg om hva barnet ditt holder på med – det er en del av oppdragelsen. Og det er lettere å følge med enn det folk tror, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl fra Medietilsynet.

Det finnes mye god informasjon og veiledning for foreldrene.

– Du kan gå inn på Tryggbruk.no, og på Medietilsynets egne sider finner du info om aldersgrenser og egnethet på filmer. Det finnes også gode private aktører som Barnevakten som har informasjon rettet mot foreldre.

Medietilsynets undersøkelse viser også at dagens nettgenerasjon kjenner til farene som lurer der ute.

– Vi ser vi at ungene blir stadig mer mediekompetente. Dette ser vi spesielt i forhold til uønskede seksuelle kommentarer. De fleste ungene vet at de ikke skal svare på slike henvendelser, sier han til NRK.no.

Topp 5 sosiale nettsteder
Foto: Tuva Tagseth/grafikk / NRK
Medievaner barn 9-12 år
Foto: Tuva Tagseth/grafikk / NRK