Hopp til innhold

– Hadde aldri trodd det skulle begynne å brenne hos oss

7 av 10 har aldri gjennomført en brannøvelse hjemme. Det hadde heller ikke Asbjørn Breiland og kona. – Jeg hadde aldri trodd det skulle begynne å brenne hos oss.

Vil brannøvelser i private hjem

– Vi hadde ikke hatt noen form for øvelse. Vi tenkte jo aldri på at det skulle begynne å brenne hos oss, forteller Asbjørn Breiland.

70 prosent av norske husstander har aldri gjennomført noen form for brannøvelse hjemme viser en undersøkelse, gjennomført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det vil Direktoratet gjøre noe med. Desember er den verste brannmåneden i året og i disse dager gjennomføres hjemmebesøk som en del av «Aksjon boligbrann».

Og målet? Det er å sette et massivt søkelys på brannsikkerhet i private hjem og samtidig oppfordre til private brannøvelser i norske hjem.

(artikkelen fortsetter under)

Anne-Cathrine Bernhoft og Tom-Roger Olsen

«Aksjon boligbrann»: Feiersvenn Tom-Roger Olsen er hjemme hos Anne-Cathrine Bernhoft og sjekker at hun har sikret huset godt nok.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Hadde aldri tenkt på brannøvelse

En som smertelig fikk erfare hvor viktig det er med brannsikkerhet, er Asbjørn Breiland fra Bodø. NRK møter ham tilbake på branntomta.

– Vi hadde ikke hatt noen form for øvelse. Vi tenkte jo aldri på at det skulle begynne å brenne hos oss, forteller han.

Men det gjorde det i juli i år. Feil i en stikkontakt startet brannen.

– Hadde det skjedd på nattetid, så kan man bare frykte for hva som kunne skjedd, sier Breiland.

Men heldigvis kom både han og kona velberget ut.

– Stort forbedringspotensial

Brannmann Ivar Hogstad var med å slukke brannen i huset til Breiland i juni. I dag er han leder for forebyggende brannvern i Salten brann.

Ivar Hogstad

Ivar Hogstad vil at folk har brannøvelser i hjemmet.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Han forteller at de aller fleste har et stort forbedringspotensial når det gjelder brannsikkerhet.

– Selv de enkleste tingene blir vanskelig den dagen det lukter røyk. Man blir litt stresset, skal ta vare på ungene og komme seg ut på samme tid. Derfor er det kjempeviktig at man har øvd, sier han.

De aller fleste har allerede erfaringer fra brannøvelser på arbeidsplasser og andre offentlige steder. Men det er åpenbart ikke alle vet hvordan man går frem for å øve i sitt eget hjem.

Gode råd

Hogstad har derfor noe gode råd:

– Det gjelder å tenke over hvordan man bor. Så lager man seg en enkel plan for hvem som skal gjøre hva, det er det man ofte kaller en branninstruks. Denne planen må tilpasses beboerne i bygningen, forteller han.

Hogstad forteller at slike planer ofte har tre hovedpunkter:

Varsling:

– Man må finne ut hvordan man varsler og hva som skal varsle. Man må sikre at bygningen har et brannvarslingssystem. Deretter er det viktig å varsle brannvesenet.

Redning:

– Alle må vite hvor rømningsveiene er og hvordan disse fungerer. Så må man finne ut hvem som redder hvem. Kanskje enkelte i bygningen har spesielle behov man må ta hensyn til.

Slukking:

– Hva slags slukningsutstyr har vi? Er det enkelt å bruke og vet alle hvordan man bruker det? Deretter er det viktig å vite hva man gjør dersom man ikke klarer å slukke brannen. Man må lukke dører og vinduer, slik at brannen sprer seg saktere.