Hermetisering av kjøttkaker var veldig vanlig før i tiden , men nå er det nesten ingen som gjør det og det synes Ann Stenstøen Engebretsen er trist.
- Hvis de fleste tenker seg om husker de hvor godt hermetiserte kjøttkaker smaker i forhold til fryste kjøttkaker. Så har vi jo krafta som gjør sausen bedre. Engebretsen har en kjele full av stekte kjøttkaker som trekker i en god kraft, sier Engebretsen.
Det du trenger til: En kjele med stekte kjøttkaker, en litt større kjele som skal brukes til hermetiseringen, vann og Norgesglass.
Hermetisering
Det er veldig viktig at glassene er helt rene. Hvis de er møkkete så blir hermetiseringsprossesen ødelagt. Derfor må glassene kokes før de kan brukes. Så tar du en og en kjøttkake og putter nedi glasset, så etterfyller du med kraft. Fyll kraft opp til det er cirka en centimeter fra toppen.
Skru så på lokket på Norgesglasset. Skru det skikkelig hardt igjen og siden skru det litt tilbake for å få ut trykket som er i. Sett glasset nedi den større kjelen. Fyll etter med vann til litt over glasset. Sett det på kokeplate og kok opp til det er cirka 100 grader inne i glasset. Et Norgesglass trenger cirka 30 minutter før det er oppi 100 grader.
Når det er ferdig kokt er det viktig å skru lokket godt igjen. Så settes glasset til avkjøling. Dagen etter må lokket skrues opp for å kjenne om glasslokket sitter godt på. Hvis glasslokket sitter løst, har hermetiseringen mislykket og du må gjøre det engang til.