skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Røykekjøtt av hardinglam med nepestappe og poteter

Foto: Egil Torheim
Foto: Egil Torheim
Arne Fykse bruker bogstykker fra egenprodusert lammekjøtt, hvor han salter og røyker etter gammel oppskrift. Denne tradisjonsretten, som er enkel å tilbrede, hviler på gode råvarer.

Publisert 08.10.2004 12:15.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Thomas Ystrøm

Røyke- og salteoppskriften er for viderekommende. Den enkle måten ville være å kjøpe ferdig røykt lam på butikken. Men her er tilbredingen for de som vil prøve selv:

Salting

Man tørrsalter lammet. Gnir saltet godt inn lag for lag. Her må en bruke grovt salt. I tilleg sper en på med ørlite sukker. Så må saltet trekke inn i ca tre til fire dager.

Røyking

Arne bruker orreved til røyking. Kunsten er at det ikke blir for varmt. En røyker til kjøttet har fått et gulbrunt skjær over seg. Ved aktiv røyking vil det ta en ca seks til syv timer før kjøttet er klart.

Fortsettelsen er lik om du kjøpte ferdig-lam eller røykte lammet selv.

Tilberedelsen av lammet

Kok opp vann og legg kjøttet i. La det trekke til kjøttet løsner fra benet. Smak på vannet underveis for å sjekke saltsmaken, er det for salt øser du vekk litt vann og erstatter med nytt.

Nepestappe eller kålrabistappe

Arne lager nepe- eller kålrabistappe etter denne oppskriften. Til hver kålrabi eller nepe bruker du 1 gulrot. Kok opp og mos det sammen. Tilsett litt fløte, meierismør og litt sæterrømme. Smak til med salt og pepper.

Saus

Sausen eller flotet lages på en enkel måte. Øs av litt av kjøttkraften, bland i ca halvt om halvt med meierismør og sausen er klar.

Serveres med kokte poteter.


NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no