skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Her er lensmann-undersøkelsen

NRK Dagsnytt har undersøkt hva landets lensmenn mener om politiets beredskap etter at politireformen ble innført. Her er noen av konklusjonene.

Publisert 16.03.2004 06:10.
Undersøkelsen baserer seg på svar fra 84 av landets 319 operative lensmannskontor.

I undersøkelsen ble lensmennene blant annet spurt om de mente beredskapen i politidistriktene hadde bedret eller forverret seg siden politireformen ble innført i 2001.

Dårligere beredskap

Svarene viser at tre av fire lensmenn mener beredskapen ikke har bedret seg. Så mange som hver fjerde lensmann mener beredskapen tvert om har blitt dårligere etter innføringen av politireformen, som hadde som hovedmål å gjøre politiet mer effektivt.

Halvparten mener beredskapen er uforandret i forhold til før politireformen, mens kun 25 prosent mener reformen har oppnådd målet sitt og at beredskapen er bedre enn for tre år siden.

Rykker ikke ut

I undersøkelsen ble det også stilt spørsmål om hvordan de ulike lensmannskontorene håndterte utrykninger utenom arbeidstid, og hvordan budsjettet la føringer for deres avgjørelser om hvilke saker de skulle rykke ut til.

Av de 84 lensmennene som svarte på spørsmålene, sa hele 31 prosent at de ikke rykker ut til innbrudd etter endt arbeidstid, mens 39 prosent svarte at de vil vurdere hver enkelt sak etter hvor alvorlig den er før de rykker ut.

For de fleste lensmennene er valget om å rykke ut eller ikke avhengig av budsjettsituasjonen ved lensmannskontoret.

Pengene brukt opp

Ved utrykninger utenom arbeidstid blir lensmannskontorenes overtidsbudsjett belastet, noe som vil være en viktig faktor i å avgjøre om utrykningen skal skje.

På spørsmål om hvordan situasjonen er for overtidsbudsjettet hos hver enkelt lensmann, svarte hele 77 prosent at denne budsjettposten allerede er brukt opp.

Mange berørte

I Norge blir det hvert år anmeldt rundt 5.000 rene innbrudd, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Kun rundt 20 prosent av disse blir oppklart.

I 1991 opplyste tre prosent av befolkningen at de hadde opplevd tyveri fra bolig eller fritidshus. Og innbruddene koster. I 1996 betalte forsikringsselskapene ut i overkant av 440 millioner kroner i erstatning for innbrudd i hjem og fritidshus.



Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no