skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ni års forvaring for drap

En 32 år gammel mann er i dag dømt til forvaring i ni år for forsettlig drap på Gunnar Korneliussen i Breivikbotn i Hasvik.

Publisert 24.05.2004 14:48. Oppdatert 24.05.2004 15:19.
Av Knut-Sverre Horn

Retten kom fram til at mannen var strafferettslig tilregnelig, selv om han var tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon i tida rett før drapet 3. februar.

32-åringen har en historie preget av seksuelt misbruk, alkohol, narkotika og voldsbruk. Han er straffedømt seks ganger tidligere, også for et ran begått med kniv. I dag har han kun kontakt med rusbelastede miljøer. Summen av dette gjør at retten frykter han vil begå nye alvorlige forbytelser mot folks liv og helse.

Livsvarig

«... faren for at tilsvarende overtredelser (er) både kvalifisert, nærliggende og reell.» Dermed er ikke fengsel godt nok for å beskytte samfunnet mot mannn, ifølge dommen.

32-åringen ble derfor dømt til ni års forvaring. En slik dom kan senere forlenges med 5 år om gangen. Dette kan skje flere ganger, slik at han i prinsippet kan holdes i forvaring resten av livet dersom samfunnets beskyttelsesbehov tilsier det.

Ruset

32-åringen var ruset på alkohol, hasj og valium da han begikk drapet. I retten ga han uttrykk for at han husket lite, og han erkjente ingen straffskyld, fordi han mente han ikke var tilregnelig.

- Jeg stakk og stakk og stakk, forklarte han til politiet da han selv ringte nødtelefonen rett etter hendelsen. Da var Korneliussen ennå i live, men han døde noen minutter etter at ambulansen ankom. Obduksjonen viste at to av de åtte knivstikkene trolig ville vært fatale hver for seg.

Formildende

I formildende retning la retten vekt på at 32-åringen ifølge hans egen forklaring ble utsatt for seksuelle tilnærmelser.

«Retten finner på denne bakgrunn at tiltalte må sies å ha handlet i berettiget harme. Videre vil retten legge til at tiltaltes sterke sinnsbevegelse også må ses i sammenheng med at han skal ha blitt misbrukt seksuelt av en mann fra han var 13 til han var 17 år gammel. Dette vurderes derfor som ytterligere formildende,» heter det i dommen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM DRAP I FINNMARK

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no