skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Bløffer om Nordkapp

Turistene tror de er på Norges nordligste punkt. Reiselivet tjener penger på å fyre opp under bløffen om Nordkapp, og får hjelp av staten.

Publisert 17.07.2004 08:21. Oppdatert 21.07.2004 12:21.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Knut-Sverre Horn

For Nordkapp er slett ikke det nordligste punktet i Norge - selv om turistene svært ofte tror det. Æren tilfaller derimot den langt mindre majestetiske Knivskjellodden.

Et hestehode foran: Knivskjellodden er mindre berømt enn Nordkapp, men stikker lenger nord. (Foto: Knut-Sverre Horn)

Når dette er lite kjent, skyldes neppe laber geografi-interesse blant turistene: Den som aktivt leiter etter informasjon, får ofte vite at Nordkapp ligger lengst nord. Nordkapp Reiseliv bidrar gjerne til å befeste myten om Europas nordligste punkt på sin nettside:

«North Cape er noe utenom det vanlige - de klimatiske forholdene, den dramatiske klippen i seg selv og det faktum at man befinner seg på Europas ytterste punkt (the utmost point of Europe), forsterker opplevelsen,» heter det i den engelske teksten.

Du forventer kanskje ikke all verden av kommersielle aktører, men like ille er det offisielle norske nettstedet i Danmark. De snakker om Nordkapp og «utsikten fra Europas nordligste punkt». (Se lenkene nederst på sida.)

Ærlig hotell

Hvis han tror han fotograferer Europas nordligste punkt, er han kanskje lurt av reklamen. (Foto: Knut-Sverre Horn)

Den offisielle reiseguiden www.visitnorway.com er også på tynn is med formuleringen «Nordkapp, Europas nordligste utpost mot Atlanterhavet». Halmstrået de eventuelt kan klamre seg til er definisjonen av ordet «utpost».

Hotellet på Nordkapp veier derimot sine reklameslagord med større omhu, og snakker om «Europas nordligste utsiktspunkt». Det har de rett i: Den 307 meter høye klippen gir så avgjort mer utsyn over havet – sørgelig ofte tåkehavet – enn Knivskjellodden, som glir slakt ned i vannet.

Fin fottur

En av dem som har jobbet jevnt og trutt for å gi Knivskjellodden dens velfortjente status, er Den Norske Turistforening. Foreningen reklamerer for en flott fottur på halvannen mil eller så, med utgangspunkt fra E69, omtrent 7 km før Nordkapp-platået.

Her kan du lese Turistforeningen veiledning til Knivskjellodden

Og så blir det komplisert

Men også Knivskjellodden har en konkurrent i kampen om tittelen «Norges nordligste». Odden ligger riktignok på 71 grader, 11 minutter og 9 sekunder nord, men på en øy – Magerøya.

Lokalpatrioter på Nordkynhalvøya litt lenger øst i Finnmark vil hevde at øyer må stille utenfor konkurransen. Hvis vi snakker om det nordligste punktet på fastlandet, blir det Kinnarodden som får trofeet. 71 grader, 8 minutter og 1 sekund er breddegraden du må pugge for å bli kongen av geografi-quiz.

Fra Pysen til Knivskjellodden

Geografiske misforståelser gjør seg for øvrig gjeldende på den motsatte kanten av kongeriket også. Norges sørligste punkt er nemlig ikke Lindesnes, men Pysen – ifølge leksikon en liten øy sørøst for Skjernøy i Mandal kommune. (Lokalkjente insisterer på at Pysen snarere bør kalles et skvalpeskjær.)

Lindesnes kan derimot smykke seg med å være det sørligste punktet på fastlandet – et motstykke til Kinnarodden, med andre ord.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no