skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

1000 barn kan miste sykehustilbudet

Rundt ett tusen barn i Finnmark kan bli stående uten sykehustilbud i fylket dersom Helse Finnmark vedtar den dramatiske nedskjæringsplanen som nå ligger på bordet.

Publisert 02.11.2004 15:55. Oppdatert 02.11.2004 16:56.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jakob Arvola, Silja Arvola,
Odd-Asbjørn Brovold og Inge Harry Olsen

Barneavdelingen ved Hammerfest sykehus er blant dem som har blitt bedt om å utrede konsekvensene ved en nedleggelse av avdelingen.

Dramatiske konsekvenser

Leder for barneavdelingen, overlege Tone Sparr, skriver i konsekvensutredningen at dette får dramatiske konsekvenser for syke barn i Finnmark.

– Vi har omtrent ett tusen barn innlagt i løpet av ett år. Det er fra de minste fortidligfødte til barn og ungdom med akutte sykdommer og med mer kroniske tilstander. Alle disse tusen barna må sendes til andre sykehus utenfor Finnmark, sier Sparr.

– Vi vil heller ikke kunne drive poliklinisk tjeneste eller å ambulere til Kirkenes og Alta, slik barnelegene har gjort lenge, og det dreier seg om rundt 2000 konsultasjoner i året.

Frykter dominoeffekt

Illustrasjonsfoto: Jon Are Nilsen, NRK
Tone Sparr er blant landets fremste eksperter i barnemedisin. Hun skriver rett ut i konsekvensutredningen at en nedleggelse vil bety manglende interesse for neste generasjon finnmarkinger. Hun frykter dessuten en domino-effekt:

– Hvis det ikke er barnepasienter her hos oss så vil det gå ut over både kirurger, gynekologer og indremedisinere. Vi vil få et problem med fødsler fordi fødende kvinner med kompliserte svangerskap ikke vil kunne føde her, og mange flere må dermed ut av fylket for å kunne føde, sier Tone Sparr.

Sjokk og vantro

På Hammerfest sykehus ble det reagert med sjokk og vantro i dag etter at det ble kjent at administrasjonen foreslår å legge ned fylkets eneste barneavdeling.

– Dette er ikke til å tro - de tar vekk tryggheten, sier Eli Moe. Hun er mor til ei av de som har brukt barneavdelinga mye, da datteren hennes ble født for tidlig.

– Helse Nord må tenke seg om en gang til før de gjennomfører noe slikt. Det blir veldig langt til nærmeste sykehus som har egen barneavdeling. Egentlig så får man mest lyst til å flytte herfra, men det blir iallefall ganske skummelt å bli igjen her, sier Eli Moe.

Dyreste foretak

Foto: Jon Are Nilsen, NRK
Helse Finnmark er det dyreste foretaket i hele Helse Nord. Siden Staten overtok ansvaret har pengene rent ut og underskuddene vokst. I år er det på 114 millioner kroner, neste år kan det bli like stort.

100 årsverk må bort, og 50 sengeplasser forsvinner, noe som tilsvarer tre hele sykehusavdelinger. Helse Finnmark vil nå kutte Barneavdelinga i Hammerfest, rehabiliteringen i Kirkenes og fjerne sykestueplasser.

Balanse i 2005

Omstillingsprosessen som nå er i gang har som mål å få foretaket i balanse i 2005. For å klare det foreslår altså ledelsen i Helse Finnmark å kutte i sykehustilbudet til finnmarkingene. Går dette forslaget gjennom så klarer Helse Finnmark å komme i budsjettmessig balanse.

Har snudd alle steiner

– Vi har snudd alle steiner, sier direktør i Helse Finnmark, Bjørn Engum.
– Vi har snudd alle steiner som vi følte det var mulig å snu i vår, og det er ikke noen vits i å fortsette med det. Vi er nødt til å se på den lista vi hadde i fjor og som vi avviste da. Det dreier seg altså bl.a. om å avvikle sykestueplasser i Finnmark, rehabiliteringstilbudet i Kirkenes og barneavdelingen i Hammerfest, sier direktør i Helse Finnmark, Bjørn Engum.

– Hvor sannsynlig er det at disse kuttene vil bli gjennomført?

– Det er jo flere alternative løsninger her. Vi vet at opposisjonspartiene er innstilte på å gå inn med mer penger til sykehusene i statsbudsjettet, noe som vil kunne redde oss ut av deler av dette problemet. Det vil heller ikke bli så vanskelig å gjennomføre nedskjæringene dersom vi får mer tid på oss til å gjennomføre dem.

– Det er viktig for meg å presisere at dette er et oppdrag vi har fått om å komme med mulige tiltak og konsekvensene av disse. Før noen tiltak blir satt i verk vil styret i Helse Finnmark komme med sin vurdering, sier Bjørn Engum.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM HELSEFORETAKENE

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no