skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Mer fokus på samisk kystkultur

Den sjøsamiske kulturen må bli mer synlig, mener Sametingsrådet. – På tide, sier forkjemper for sjøsamene.

Publisert 25.02.2005 11:12.
Av Susanne Hætta

– Det er på høy tid at Sametingsrådet jobber for å synliggjøre sjøsamisk kultur. Det sier samepolitisk talskvinne i Gamvik AP, Solfrid Pettersen.

Sametingsrådet, som er Sametingets regjering, ber nå Miljøverndepartementet gjøre sjøsamisk kultur synlig på en bedre måte i forbindelse med Stortingsmeldingen om kystkultur i Norge.

Solfrid Pettersen mener det er et skritt i riktig retning. Hun bor i den sjøsamiske bygda Nervei, der man forsøker å ta vare på den sjøsamiske levemåten, som spesielt forbindes med småbruk og fjordfiske i liten skala. De samiske språket er det få som kan, fornorskningen har vært mer effektiv i kystområdene enn i innlandet.

Sametinget har tidligere blitt kritisert for å ha unnlatt å jobbe med bevaring og utvikling av sjøsamisk kultur. Rådsmedlem Johan Mikkel Sara avviser at man har ignorert sjøsamene:

– Sametinget har til en viss grad jobbet med sjøsamisk kultur, men så lenge vi ikke har reell innflytelse på både Miljøverndepartementet og Riksantikvaren, så har det vært vanskelig, sier han.

Nå vil de være mer på banen og sette fokus på samisk kystkultur . Sametingsrådet ønsker spesielt å delta på et årlig nasjonalt kystkulturseminar i regi av Riksantikvaren nettopp for tale den sjøsamiske kulturens sak.




Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no