skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Underdanig overfor Russland

Høyreleder Erna Solberg mener regjeringen må ta ansvar for handelskonflikten med Russland og ikke overlate saken til Mattilsynet.

Publisert 28.12.2005 11:10. Oppdatert 28.12.2005 11:25.
SE OGSÅ:
Av Christian Kråkenes

Fra nyttår innfører russerne importforbud for fersk norsk fisk. Mens fagfolk i Norge og Russland krangler om hvorvidt det er for mye tungmetall i norsk fisk, går striden her innenlands på om hvem som skal ta konflikten med russerne. Hittil har Mattilsynet tatt seg av saken. Men Erna Solberg, leder i Høyre og nestleder i utenrikskomiteen på Stortinget, mener regjeringen må komme på banen.

Erna Solberg etterlyser politisk engasjement i handelskonflikten med Russland. (Foto: Scanpix)
– Med tanke på hvor stort det russiske markedet har blitt, bør dette diskuteres på det politiske plan, sier Solberg.

En sak for byråkratene

Men det ønsker ikke regjeringen å gjøre. Fiskeriminister Helga Pedersen har så langt overlatt til Mattilsynet å ta seg av handelskonflikten med Russland, og regjeringen vil ikke kommentere Solbergs utspill.

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet sier regjeringens linje om å overlate kontakten med russerne til Mattilsynet ikke vil bli endret.

Takk for sist fra russerne

Flere forskere mener russernes handelsrestriksjoner overfor norsk fisk har helt andre motiver enn å sikre maten deres. Det blir pekt på at eksportforbudet kan være et takk for sist etter at Norge forfulgte den russiske tråleren «Elektron».

Hvis det er tilfelle, er konflikten politisk svært betent, og assisterende direktør ved Fridtjof Nansens institutt, Arild Moe, tror regjeringen er redd for at det skal gå prestisje i saken, og at deres inngripen vil gjøre situasjonen verre.

– En politisk sak

Høyreleder Erna Solberg sier derimot nordmennene opptrer underdanig overfor Russland.

– Hvis man opplever at norske interesser blir urettferdig behandlet av faglige instanser i Russland, er det en politisk sak å rette søkelyset på det overfor russiske myndigheter, sier Solberg.

Helga Pedersen

Vil ikke ha polemikk

Men høyrelederens påstand om at regjeringen opptrer underdanig overfor russerne, blir avvist av fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).

– Spørsmålet er hva som er riktig å gjøre for å vareta norske eksportinteresser, og jeg tror de fleste er enige om at det ikke vil være spesielt effektfullt å gå inn i en politisk polemikk med russerne om hvorvidt norsk fisk er trygg å spise. Jeg er helt uenig i at vi opptrer underdanig, sier Pedersen.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no