skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

DNA-bevis på åstedet

Kriminaltekniske spor nagler de tiltalte i dødsranet i Tana til åstedet. Bevisene fra Kripos ble lagt fram i rettssaken mot de to Tana-mennene i dag.

Publisert 21.02.2006 17:12. Oppdatert 21.02.2006 17:13.
Det er funnet blodspor fra begge de tiltalte flere steder i Henriksens bolig. Foto: NRK.

Av Torill Olsen og Trine Hamran

Kriminaltekniske spor nagler de to Tana-mennene til boligen til nå avdøde Henriksen i Båteng. Det kom fram under andre dag i rettssaken i Indre Finnmark Tingrett.

Bevisene fra Kripos ble i dag lagt fram i rettsaken mot de to som er tiltalt for ran med døden til følge.

Blodspor som bevis

Det er funnet blodspor fra begge de tiltalte flere steder i Henriksens bolig. Statsadvokat og aktor i saken, Torstein Hevnkjel, kommenterte dette like etter åstedsbefaringen:

- Nå har vi fått sett hvor bloddryppene har vært inne i huset. DNA-sporene er veldig sikre, og det er funnet DNA-spor fra begge de tiltalte inne i huset. Det tyder med sikkerhet på at begge har vært der.

Etter åstedsbefaringa var det politioverbetjent Sølvi-Agnete Olstad fra teknisk avsnitt i Kripos som la frem bilder og opplysninger fra DNA-spor i boligen til den avdøde Henriksen.

Sterke spor av vold

Politiet viste til sterke bilder av et knust kjøkkenvindu og et hus med spor av at det er lett etter verdier i huset.

Det viktigste er likevel blodspor fra begge de to tiltalte og Henriksen selv både på kjøkkenet, stua, i trappa og på soverommet der Henriksen ble funnet hardt skadet.

Sporene fra den tiltalte 34-åringen stopper i trappa, mens spor fra den andre tiltalte, 38-åringen, også ble funnet på soverommet, der altså avdøde ble funnet. Vi fikk også se noen av de blodige klærne Henriksen hadde på seg, der det også ble funnet DNA spor fra de tiltalte.

- Ikke bevis nok

Hilde Marie Ims er forsvarer for den 34-årige Tana-mannen, og hun mener at det er for tidlig i bevisførselen til å si noe konkret om konsekvensene av disse funnene for hennes klient:

- Det er ikke bare funnet DNA-bevis av min klient der, men også av den andre medtiltalte, men det er for tidlig å si noe om det.

Forsvareren til 38-åringen, advokat Arve Ringsby, sier at bevisene som er funnet er ikke avgjørende:

-Hovedspørsmålet her er hvorvidt dødsårsaken skyldes de skadene han har fått, så kommer det i annen rekke hvem som har hatt befatning med Henriksen selv. Og der vil etter min oppfatning et DNA-bevis ikke være annet enn indisier.

Stump vold og kvelning

Medisinske sakkyndig, Lars Uhlin-Hansen, har også lagt fram sin bevisførsel, og det støtter de funnene Kripos viser til.

Han forklarte i dag at avdøde hadde sår og blodutredelser som mest sannsynlig er forårsakert av stump vold som slag og spark.

Avdøde hadde også skader som tyder på kvelning. Et kraftig tak rundt halsen i flere minutter kan klemme av blodåren og føre til hjerneinfarkt, noe Henriksen døde av dagen etter ranet.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no