skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Gruvebrann i Svea

To personer fikk lettere røykskader da det brøt ut brann i gruva Svea Nord på Svalbard ved 6-tiden i dag tidlig.

Publisert 30.07.2005 10:39. Oppdatert 15.08.2005 18:58.
Av Agnes Svalastog /Charlotte Haarvik Sanden

Brannen startet i hovedtunnelsystemet inne i gruva. De to som ble skadet, er behandlet på sykestua i Svea og skal nå være i fin form.
Samtlige gruvearbeidere ble evakuert etter brannen.

- Det skal ikke være noen personer inne i gruven, sa Rune Berg Strøm hos Sysselmannen på Svalbard til NRK tidligere i dag.

Kan ta flere uker

Brannen spredte seg i formiddag, og det har trolig tatt fyr i kullet. Slokningsarbeiderne er nå i ferd med å oversvømme den delen av gruven som brenner, med vann.

- Hvis det tar fyr i kullet er det noe vil det ikke spre seg fort. En oversvømming av den delen av gruven vil slokke eventuell spredning, sier administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Grubekompani, Robert Hermansen. Han mener det ikke vil være dramatisk om det tar fyr i kullet, men han sier at slokningsarbeidet da kan ta tid.

- Det kan ta flere uker før vi er ferdig med slukningsabeidet, men hvis vi klarer å oversvømme gruven fort nok så vil det forhåpentligvis ta kortere tid.

Hermansen aner ikke hvordan dette kunne skje.
- Dette vil etterforskningen vise, men det hadde åpenbart noe og gjøre med sveising av noen plastrør som blir brukt til å drenere vann, sier Hermansen.

To ulykker på én måned

En mann mistet livet i en gruveulykke i den samme gruva 3. juli i år.
Hovedtillitsvalgt i Gruveklubben i Svea-gruva, Anita Johansen, tror ikke gruvearbeiderne vil bli redde for å gå på jobb, etter to ulykker på under en måned.

– Man blir ikke redd for å kjøre bil, selv om man ser en trafikkulykke. Jeg tror ikke disse to ulykkene vil spre noen frykt brant gruvearbeiderne. Det er proffe folk, sier hun til NTB.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no