skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Fiskersønnen

Den nye fiskeriministeren har en bakgrunn som vinner gjenklang i fiskerinæringa. Både fiskere og oppdrettere understreker betydningen av å ha en nordnorsk fiskersønn i regjeringen.

Publisert 19.10.2001 14:03. Oppdatert 26.10.2001 15:53.
I Svein Ludvigsen har man i alle fall funnet en minister som er født inn i en fiskerfamilie, og som kjenner kysten fra barnsben av. Jeg kan ikke tro annet enn at han har gode forutsetninger for å gjøre en god jobb, sier nyutnevnt formann i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, til NTB. Svein Ludvigsen er født på Sommarøya utenfor Tromsø, og er sønn av fiskeskipper Klaus Hillesen. Svein valgte imidlertid ikke fiskeryrket som sin bror, Kåre Ludvigsen, men var banksjef på Sommarøy i mange år før han ble heltidspolitiker.

Fylkesmann

Svein Ludvigsen så fram til mer tid hos familien på Sommarøya da han sa nei til gjenvalg etter tre perioder på Stortinget for Høyre, og lot seg utnevne som ny fylkesmann i Troms. Men før han kunne tiltre embetet som statens mann i hjemfylket er han nå innkalt til kongens bord. Han startet sitt virke i fiskerikomiteen i 1989, var leder av næringskomiteen i 1993-97, før han i sin siste periode på tinget avanserte til lagtingspresident og sekretær i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Dette kvalifiserte likevel ikke Ludvigsen til å bli student ved Universitetet i Oslo. Han ble i 1998 avvist av opptakskomiteen på desentralisert teologistudium fordi han ikke hadde tilfredsstillende kvalifikasjoner. Framhaldsskole og realskole er den eneste formelle utdannelsen Ludvigsen har.

Gudstro

Svein Ludvigsen er kjent som en hyggelig mann, med grunnfestet gudstro. På Sommarøya var han aktiv i menighetsarbeid, og konverterte i 1998 til Jesu Kirke av Siste Dagers Hellige eller mormonerbevegelsen. Til nå er det broren, fiskeskipper Kåre Ludvigsen, som har vært et begrep i fisker-kretser som mangeårig markant leder for Troms Fiskarfylking og senere lokalpolitiker for Senterpartiet. Kåre Ludvigsen hilste i sin tid en av brorens forgjengere, Jan Henry T. Olsen med følgende kanonade under et besøk i Finnmark. Du din faen og den satans broren min på tinget. Dokker skjønne ingenting! I fredagens utgave av avisa Tromsø er Kåre atskillig mildere stemt overfor brorens nye jobb. Ja, jeg vil tro at han kan gjøre en god jobb. Det har vært mange figurer som har bekledd denne posten og Svein er ikke den dårligste, sier Kåre Ludvigsen i dag.

Skuffelse

Administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Geir Andreassen, mener at Ludvigsen har alle gode forutsetninger for å bli en god minister. Likevel unndrar ikke bransjeorganisasjonen for fiskeoppdrettere og fiskeriindustrien å påpeke at Sem-erklæringen var en skuffelse. Den er konservativ, og skuffende i forhold til å gjøre de offensive grep som fiskeri- og havbruksnæringen trenger, sier Andreassen til NTB. Formannen i Norske Fiskeoppdretteres forening, Tarald Sivertsen, merker seg at det er en svært dreven parlamentariker som blir ny fiskeriminister. Det kan bety at denne regjeringen vil ha gjennom saker på tinget. Fra oppdrettsnæringen kan vi love at han fort skal bli varm i trøya som minister. Han får et kort oppløp før vi konfronterer Ludvigsen, som er et godt valg, med våre saker, lover Sivertsen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no