skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Samenes nasjonaldag i dag

I år er det en litt spesiell dag, fordi etter hvert har også det offisielle Norge akseptert at dette er en viktig dag for samene. Før første gang skal sameflagget benyttes på Stortinget.

Publisert 06.02.2003 06:56. Oppdatert 06.02.2003 09:59.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Sametingspresident Sven-Roald Nystø er i Oslo og skal delta på markeringene i hovedstaden.

I dag markeres samenes nasjonaldag med en rekke arrangementer i Troms. Særlig i skoleverket markes dagen. Ved Prestvannet skole i Tromsø skal elevene framføre et skuespill på samisk. Skolen har 8 elever som har samisk som første eller andrespråk i undervisningen.

Markeres ved flere offentlige bygg

Og det er stadig flere offentlige bygg i Nord-Norge som markerer at det i dag er Samenes nasjonaldag. Ved Kystverkets 5. distrikts sitt administrasjonsbygg i Honningsvåg flagges det for første gang. Og det er ikke bare kystverket som nå har kjøpt inn det samiske flagget. Et 30-talls offentlige institusjoner i Nord-Norge har bare i januar fått nytt flagg, forteller Ellen Bjerregaard hos flaggprodusenten Oslo Flagg.


Samenes nasjonaldag feires for 11 gang

Elsa Laula Renberg - nasjonaldagens mor.
Samenes nasjonaldag er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. I 1993 ble nasjonaldagen feiret for første gang, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. Dagen feires på forskjellig vis i de ulike lokalsamfunnene .
Den 15. samekonferensen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar.

Bakgrunnen datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt 6. februar 1917 i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger. Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner.

(NRK, Samediggi)

LENKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no