skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Kvæfjordsaken:

Krever strenge straffer

Statsadvokat i Nordland, aktor Erik Thronæs mener Robertsen var død før han ble fraktet til Kvæfjord. (Foto: Nils Mehren, NRK)
Statsadvokat i Nordland, aktor Erik Thronæs mener Robertsen var død før han ble fraktet til Kvæfjord. (Foto: Nils Mehren, NRK)
Kent Inge Robertsen var død før han ble fraktet til skogbilveien i Kvæfjord, sa aktor Erik Thronæs i sin prosedyre onsdag. Han la ned påstand om 14 års forvaring for hovedtiltalte.

Publisert 10.11.2004 12:45. Oppdatert 11.11.2004 11:37.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Nils Mehren og Torgeir Skeie

Hovedtiltalte er den viktigste personen i saken, men også de andre er skyldige i medvirkning på forskjellig vis. Hovedtiltalte har også psykisk påvirket de andre til å medvirke til vold mot Robertsen og å frakte ham bort, sa Thronæs i prosedyren i Trondenes tingrett onsdag.

Leiligheten i Harstad der Robertsen skal ha blitt utsatt for vold av de tiltalte.
Hovedtiltalte har handla med forsett og var bevisst i sine handlinger da han utøvde vold mot avdøde og han hadde måttet visst at Robertsen ville dø som følge av skadene. Han har sett at dødsfølgen var mulig, likevel fortsatte han volden og påvirket de andre til å øve vold mot Robertsen, sa aktor

Hadde Robertsen vært i live ville det vært naturlig å bringe ham til sykehus eller et annet lett tilgjengelig sted. Likevel valgt de å frakta ham fra leiligheta i Harstad, til et bortgjemt sted på Rudda i Kvæfjord. Og hvis det da var slik at Robertsen var frakta til skogsbilveien i Kvæfjord for å gå hjem som en slags straff, hvorfor var han da bakbundet på hender og føtter, spurte aktor Erik Thronæs.

14 års forvaring

Aktor, statsadvokat Erik Thronæs ber om forvaring i opptil 14 år for hovedtiltalte i Kvæfjordsaken. Dette for å verne samfunnet mot hovedtiltalte og forhindre at han skal gjøre nye lovbrudd. Aktor mener hovedtiltalte har en adferd som er voldelig og viser til tidligere domfellelser. Ut i fra dette er det en nærliggende fare for gjentakelse mener aktor.

Ut fra en samlet vurdering mener påtalemyndigheten at drapet er utført under særdeles skjerpende omstendigheter. Handlingen er meningsløs og uforståelig og det kan se ut som en voldsbruk som er gått helt ut av kontroll. Aktor trekker fram at det er brukt flere slag med hender og eller redskap mot Robertsen og at det ble utført mishandling av en forsvarsløs person.

Det kan ikke være tvil om at Robertsen hadde enorm angst mens han ventet på neste slag. Han ble utsatt for vold over lang tid. Det viser at gjerningsmann hadde fortsett, sa aktor som mener Robertsen ble behandlet på en svært krenkende og nedverdigende måte. Drapshandlingen er såkalt ugjenkallelig. Frarøvet foreldrene en sønn og søsknene en bror.

Hvis retten finner det bevist at Robertsen ikke var død da han ble fraktet til Kvæfjord, må hovedtiltalte bli straffet for medvirkning til drap. Han måtte forstå at Robertsen kunne død av skadene eller at han kunne fryse i hjel, mener aktor.

12 år for nummer to

Aktor Erik Thronæs mener tiltalte nummer to i Kvæfjordsaken har medvirket til drap under særdeles skjerpende omstendigheter og bør straffes til fengsel i 12 år.

Aktor mener Robertsen var i livet da tiltalte ga han flere slag med en aluminiumsstang og at det ikke kan være tvil om at han måtte forstå at Robertsen kunne død av skadene han ble påført. Det var tiltalte nummer to som hadde med seg slagvåpenet til boligen og aktor mener det er bevist at han var med å mishandle Kent Inge Robertsen. Det ble ikke lagt ned påstand om forvaring for den andre tiltalte.

Hvis retten derimot finner det bevist at Robertsen ikke var i livet da tiltalte nummer to slo ham, kan han ikke bli straffet for drap, men likskjending med fengsel i ett år, mener aktor.

To år for nummer tre

Beboeren i leiligheten (tiltalte nummer tre) der Robertsen ble mishandlet bør straffes med to års fengsel, mener aktor. Mannen en tiltalt for medvirkning til fortsettelig drap ved passivitet. Aktor mener han hadde store muligheter for å gripe inn mens mishandlingen pågikk. Tiltalte hadde plikt til å gripe inn, noe han ikke gjorde, sa aktor Erik Thronæs.

Aktor la også vekt på at handlingen foregikk over tid, det skjedde i tiltaltes leilighet og han hadde bedt Robertsen på besøk. Aggressiviteten til hovedtiltalte var ikke rettet mot han og han hadde mange muligheter til å komme seg bort for å skaffe hjelp, eller han kunne ringt, sa Thronæs.

Tiltalte har sagt at han ikke kjente nummeret verken til politiet eller opplysningstjenesten, noe aktor betviler. Han hadde også mulighet til å komme seg ut stuevinduet. Aktor mener en må kunne forlange at han plikta til å avverge det som holdt på å skje.

Tiltalte bør i alle fall dømmes for å ha unnlatt å varsle om forbrytelsen, da med fengsel i 10 måneder, mente aktor.

Ett år for nummer fire

Tiltalte nummer fire er den eneste som har erklært skyld etter tiltalen. Han er tiltalt for bevisforspillelse. Det har han gjort ved å ha vært med på å fjerne liket fra åstedet (leiligheten) i Harstad og dermed fjernet det viktigste beviset i saken.

Tiltalte må også miste retten til å føre bil for all tid, hevder aktor. Han var fører av bilen som ble brukt for å frakte Robertsen til skogsbilveien i Kvæfjord.

Krever erstatning

De pårørendes bistandsadvokat Roar Edvardsen kommer til å kreve erstatning fra de to første tiltalte i saken på vegne av de etterlatte. Hvor stort kravet blir er foreløpig usikkert. Det blir ikke krevd erstatning fra titalte nummer tre og fire.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KVÆFJORDDRAPET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no