skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Reagerer på trålerstraff

Norske fiskere protesterer mot at spanske tjuvfiskere får beholde fangsten. Statsadvokaten i Troms og Finnmark forstår reaksjonene, men tror fiskerne har misforstått.

Publisert 23.11.2005 11:44. Oppdatert 23.11.2005 15:10.
Av Morten Ruud og Siv Helberg

Politi og påtalemyndigheter gir rederier som tjuvfisker en bot som tilsvarer en og en halv gang verdien av det ulovlige fisket. Den ulovlig fangsten får de derimot tilbake, og kan selge den fritt der de ønsker.

Forferdet over praksisen

Dette reagerer leder i Troms Fiskarfylking, Jan Engen, sterkt på. - Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg hører at dette er regelverket, men dette må man snarligst gjøre noe med.

Det er ikke bare fiskerne i Troms som reagerer. Direktør i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening, Christen Mordal, sier til avisa Fiskaren i dag at dette er en praksis som strider mot folks rettsfølelse.

Gammel praksis

Mordal mener det hadde vært bedre om de spanske trålerne hadde fått inndratt fangsten i tillegg til å få bot. Men for norsk politi og påtalemyndighet ligger det en 55 år gammel praksis i bunnen.

- Meninga er at en ikke skal kunne beholde gevinsten av den stjålne fangsten, sier statsadvokat i Troms og Finnmark, Torstein Hevnskjel. - I tillegg skal deler av verdien av båt og bruk inndras, i form av et pengebeløp.

Statsadvokaten forstår likevel reaksjonene fra fiskerne, som han mener beror på en misforståelse. - De tror kanskje at tjuvfiskerne får beholde utbytte av fangsten.

Fastsetter verdien

Når lossinga av den første av de to spanske trålerne blir ferdig i løpet av onsdagen, vil man også vite hvor mye fisk som er ulovlig fisket. Verdien av blåkveite i Spania og Norge er to forskjellige ting. Påtalemyndigheten velger den høyeste prisen og jobber nå med å skaffe oversikt over hva kveite koster i Spania.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no