skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 
Britiske eksperter om høyspentledninger:

- Dobler risikoen for blodkreft

Barn som vokser opp nært høyspent-ledninger løper en dobbelt så stor risiko for å få blodkreft. Det viser en undersøkelse gjort av den britiske regjeringas kontrollorgan for strålefare som ble lagt fram i dag. Flere steder i Troms har innbyggerne vært bekymra, og krevd at ledningene skulle fjernes.

Publisert 06.03.2001 16:09. Oppdatert 07.03.2001 13:33.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Dobler risikoen for blodkreft

Barn som vokser opp nært høyspent-ledninger løper en dobbelt så stor risiko for å få blodkreft. Det viser en undersøkelse gjort av den britiske regjeringas kontrollorgan for strålefare som ble lagt fram i dag. Undersøkelsen knytter seg til svakere kraftfelt enn det som skapes av mange norske høyspentledninger.


Agnar Kvernmo var en av dem som på 80-tallet protesterte mot at kraftlinjer ble satt opp over bygda. Han sier dette beviser at de hadde rett hele tida. Dette kommer til å sette ny fart i kravet om å flytte eller fjerne kraftlinjer fra enkelte bygder i Troms, blant annet Kvernmoen i Gratangen.

Stiller seg avventende

Statnett, som eier de fleste kraftlinjene i landsdelen, stiller seg foreløbig avventende til denne nye rapporten. Det sier Informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Omstridt i mange år

Høyspent-ledninger gjennom eller ved bebyggelse har i mange år vært omstridt, og blitt møtt med skepsis i lokalsamfunn som er berørt. Men ekspertisen har vendt fotfolket ryggen, og sagt at kraftspenn ikke utgjør noen helserisiko. Teorier om kreft-fare har de lærde festet liten lit til.

Men i dag la National Radiological Protection Board, den britiske regjeringens kontrollorgan for strålefare, fram en rapport laget av uavhengige eksperter. Når det gjelder voksne personer, er ikke funnene entydige, men ekspertgruppen mener det er grunn til å forske videre.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no