Hopp til innhold

– Alle muligheter finnes på Ørland

For fem år siden kom Tom Guttormsen til Ørland hovedflystasjon som sto i fare for å bli nedlagt. Nå forlater han Norges fremtidige kampflybase.

For fem år siden kom Tom Guttormsen til Ørland hovedflystasjon som sto i fare for å bli nedlagt. Nå forlater han Norges fremtidige kampflybase.

Årets trønder - kandidat 5: Ørland hovedflystasjon

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stasjonssjef Tom Guttormsen ved Ørland hovedflystasjon er likevel i ferd med å gjøre trønder av seg, selv om han har østlandsdialekt.

Han har kjæreste og hus i Rissa, og har ingen planer om å flytte selv om hans femårsperiode på flybasen i havgapet på Fosen er over.

– De siste fire årene har jeg vært i messa og spist julemiddag med de som har vært på vakt. I år skal jeg feire jul med kjæresten og våre barn, sier han.

Ville ikke heise flagget

Tom Guttormsen

Tom Guttormsen kan kun ha stillingen i fem år, og må derfor forlate Ørland i 2013.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen

Brigader Guttormsen er fra Fredrikstad, men det viste seg fort at han var den rette til å tale Fosens sak til tross for manglende trønderske røtter.

Nå er han og Ørland hovedflystasjon nominert til Årets trønder 2012.

– Det er en svært hyggelig anerkjennelse, og sier noe om hvor viktig flystasjonen er for Trøndelag. Den vil komme til å bli enda viktigere i tiden fremover, forklarer Guttormsen.

14. juni i år ble det kjent at Stortinget gikk inn for Ørland som Norges eneste kampflybase.

– Vi reagerte med avmålt glede, og det skulle ikke være noe feiring med champagne, flaggheising og bløtkake. Mange av våre kolleger fikk et helt annet budskap og i respekt for dem ønsket vi ikke å feire beslutningen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sølvi Johannessen

Kjøkkensjef Sølvi Johannessen håper å være på Ørland i 23 år til.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen

Satte Ørland på kartet

Da sjefen for 138 Luftving kom til forblåste Ørland våren 2008 var stemningen en ganske annen enn når han forlater den i mars neste år.

– Da jeg kom til Ørland så hang det et nedleggelsesspøkelse over stasjonen. Men eneste takken for at man når frem i en slik sak, er bare enda mer arbeid, sier Guttormsen, og forteller om et uhyre travelt år for flybasen.

Sveitsisk jagerfly

Fredag 7. desember tok Ørland hovedflystasjon farvel med de sveitsiske jagerflyene. De har vært i Norge på nattflyging 14 år på rad.

Foto: Kim Nygård / Adresseavisen
Martin "Tintin" Tesli

Jagerflypilot og major Martin «Tintin» Tesli trives godt på Ørlandet. – Jeg har verdens beste jobb og har vært på Ørland hovedflystasjon i tolv år.

Foto: KIM NYGÅRD / Adresseavisen

Det startet med Melodi Grand Prix i januar, hvor Ørland hovedflystasjon var arrangør sammen med kommunen for tredje året på rad.

– Hensikten var å sette Ørland på kartet og vise det gode sivilmilitære samarbeidet som finnes her. Vi hadde 3000 mennesker i den ene hangaren vår, og det var en stor opplevelse, sier han stolt.

Guttormsen mener det ikke er noen grunn til å innhylle stasjonen i mystikk og hemmelighet.

– Jeg har vært opptatt av å åpne flystasjonen for publikum. Vi hadde 25 000 mennesker innenfor portene på Nato Tiger Air Show i juni i år. 95 prosent av det vi driver med kan vi vise frem uten å skade rikets sikkerhet, forklarer Guttormsen.

Med et publikum som var væpnet til tennene med fotoutstyr, så var det også meningsløst å gi fotoforbud på området.

– Det kan ikke være som under den kalde krigen, mener Guttormsen bestemt.

Tom Guttormsen med sin enorme militærfaglige kunnskap var med på å sikre en stor seier for vår region.

Fra publikum

Fornøyde gjester

I løpet av året har stasjonen hatt over 100 000 gjestedøgn, noe som også har satt sitt preg på aktiviteten. Det sveitsiske luftforsvaret er de siste som forlater Ørland i år.

– Alle våre gjester har smilt og vært strålende fornøyd. Sveitserne har vært her 14 år på rad. Det er alles fortjeneste at vi får gode skussmål, forklarer Guttormsen.

– Hvorfor bør Norges eneste kampflybase ligge på Ørlandet?

– Her er alle muligheter, messer Guttormsen og fortsetter:

– Vi har store arealer, kan trene i nærheten av basen, og kan være vertskap for store øvelser. Vi er en ren militær flystasjon, og trenger ikke ta spesielle hensyn til sivil lufttrafikk. Militære behov kan styre aktiviteten og utviklingen, sier brigaderen.

I 2017 kommer de nye kampflyene til Norge, og F-16-flyene som står på Ørlandet vil bli byttet ut med F-35. Da er brigader Guttormsen stasjonert et annet sted i landet, men i helgene på Rissa får han likevel se resultatet av kampen om jagerflyene på himmelen.

Kandidat 1: Anders Bardal

Kandidat 2: Atmel

Kandidat 3: Håndballjentene

Kandidat 4: Trond Wiger

Kandidat 5: Ørland Hovedflystasjon

Nå er alle de fem finalistene presentert. Stem på din favoritt her! Her kan du stemme dersom du leser saken på mobiltelefon.