Hopp til innhold

Treåring innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse

Et tre år gammelt barn er innlagt på St. Olavs hospital med smittsom hjernehinnebetennelse. Barnet går i barnehage i Trondheim.

St. Olavs hospital

En treåring er innlagt her med smittsom hjernehinnebetennelse. - Det er viktig å ta symtomene alvorlig, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Foto: St. Olavs Hospital

Det skriver Trondheim kommune på sin hjemmeside.

Barnet ble innlagt ved St. Olavs hospital i tirsdag ettermiddag, og var da alvorlig sykt.

– Barnet har blitt behandlet med antibiotika i ett døgn, og tilstanden er stabil, sier smitteverneoverlege Eli Sagvik i Trondheim til NRK.

Går i barnehage

Barnets foresatte, ansatte ved barnehagen og foresatte med barn i barnehagen ble informert på et felles møte onsdag kveld.

– Det er liten sjanse for å bli smittet av denne sykdommen. På årsbasis har vi i Trondheim fra ett til fem tilfeller, sier Sagvik.

Det er også svært sjelden at sykdommen smitter innenfor samme familie eller i samme barnehage.

Grunnen til dette er at bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkbakterien) normalt finnes i halsen hos 20-30 % av befolkningen uten at vi blir syke.

Utvikler seg raskt

Likevel tas symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse på høyeste alvor. Grunnen er at sykdommen utvikler seg svært rask.

– Alle i barnets nære familie, samt barn og voksne i barnehagen til barnet har fått tilbud om antibiotika. Dersom bakterien finnes i halsen til flere, blir den utryddet ved hjep av denne dosen, sier Sagvik.

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Barn og unge rammes hyppigst. Symtomene ligner på de man får ved influensa.

– Høy feber, hodepine, kvalme og oppkast er vanlige symptomer. Noen får også stiv nakke og små blødninger i huden som ses som røde prikker. Allmenntilstanden blir sterkt nedsatt dersom det er smittsom hjernehinnebetennelse man har fått, sier Sagvik.

– Vekk barnet om natten

Både legevakt og AMK-sentralen i Trondheim er varslet om sykdomstilfellet.

I disse dager er mange rammet av årets sesonginfluensa.

– Det kan være vanskelig å vite forskjellen, men det viktigste er å følge godt med dersom barna blir syke nå. Vekk barna i løpet av natten for å få kontakt, råder smittevernoverlegen.

Nær familie, samt barn og voksne i treåringens barnehage, vil i tillegg til en dose antibiotika også få tilbud om sprøyte dersom kommunen har vaksine mot denne gruppen bakterier, sier Sagvik.

– Dette får vi svar på i løpet av torsdag. Det finnes flere grupper bakterier som kan gi hjernehinnebetennelse, men bare én som gir den vi kaller smittsom hjernehinnebetennelse.