Hopp til innhold

– Hakket hull for nær 100.000 kroner

En hakkespett har hakket hull i bygdas kapell, nå må menighetsrådet punge ut nærmere 100.000 kroner for å reparere skadene.

Stordalen kapell

På bildet vises hakkespettens hærverk på Stordalen kapell.

Foto: Einar Kolden

Det var Stjørdalens Blad som først skrev om problemene den uvelkomne gjesten førte med seg.

Kapellet i Stordalen i Meråker er påført en rekke store hull, først og fremst i klokketårnet, der det største er 30-40 centimeter høyt og ti-tolv centimeter bredt.

– Du får fint en knyttneve eller ei stor appelsin i gjennom hullet, sier tidligere kirkegårdsarbeider ved kapellet, Kåre Størseth til NRK.no.

Han synes det hele er veldig trist.

– Jeg har selv vært med på å restaurere kapellet, så det er veldig synd at fuglen har gått berserk. Det er tydelig at den har forelska seg i klokketårnet, og slått seg til ro der, for han etterlater seg mye dritt, sier den pensjonerte kirkegårdsarbeideren.

Startet for ti år siden

Det var for ti år siden at den pensjonerte kirkegårdsarbeideren i Meråker for første gang oppdaget hakkespetthærverk i den lille bygda i Nord-Trøndelag.

– Det var i forbindelse med ei begravelse, og vi drev å kjørte overskuddsmasse vekk fra ei grav. Jeg kjørte for å tømme massen ved skytterhuset i nærheten da jeg oppdaget hullene på veggen. Det var første gang jeg merka hakkespetten, sier Størseth.

– Kan bli veldig dyrt

Pensjonisten frykter nå at skadene på kapellet vil koste menighetsrådet dyrt.

– Med fagfolk, riving av vegg og alt som følger med slikt arbeid, så tipper jeg fort dette kan koste mellom femti og hundre tusen kroner, sier han.

Men det er ikke bare kapellet og skytterhuset som har fått gjennomgått. Også det lokale ungdomshuset og en rekke private boliger har fått et hakk eller flere.

– Den har operert innenfor en radius på 600 meter. Derfor er det grunn til å håpe at det er ett enkelt individ som har vært på ferde, sier kirkegårdsarbeider Einar Kolden til bladet.no.

Han forteller at de har forsøkt med en rekke tiltak for å få bukt med problemet. De har blant annet hengt opp nett og plaststrimler på husveggen for å skremme fuglen.

Problemer flere steder

Også et par mil unna Stordalen, nemlig i Meråker sentrum, har de også hakkespettproblemer.

Størseth har også hatt ansvar for kirkegården her, og forteller at han flere ganger har hørt hakking fra kirketaket.

– Jeg hørte den ofte da jeg var ute på kirkegården og jobba. En gang kastet jeg en stein etter den - da ble det stille ei lita stund, men hakkingen kom tilbake, sier han.

Fikk dødsdommen

For kort tid siden ble det søkt om fellingstillatelse på svartspetten i Stordalen, og det ble raskt gitt medhold.

Kirkegårdsarbeider Einar Kolden tok saken i egne hender.

– Om vi er sikre på at vi tok den rette fuglen? Ja, her er det ingen tvil. Vi tok den på selve åstedet, så å si på fersk gjerning, sier Kolden til avisa.

Også Størseth er godt fornøyd med at den ubudne kirkegjengeren er borte.

– Nå får vi kanskje vurdere om den i Meråker sentrum også bør forsvinne, sier han.

Svartspett

Det er svartspetten som har skapt problemer i Stordalen i Meråker.

Foto: Marie B. Johansen