Hopp til innhold

Raser mot den nye miljødirektøren

Både de røde og de blå politikerne i Trondheim krever at direktøren for det nye Miljødirektoratet i Trondheim må bosette seg i Trondheim.

Ordfører Rita Ottervik og kommunalråd Yngve Brox, begge Trondheim.

Ordfører Rita Ottervik og kommunalråd Yngve Brox krever begge at nyutnevnt direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro flytter til Trondheim, der hovedkontoret skal ligge.

Foto: NRK

Både ordfører Rita Ottervik og Høyres kommunalråd Yngve Brox er oppgitt over at Ellen Hambro ikke vil flytte til Trondheim, selv om hun fredag før påske ble utnevnt i statsråd til direktør for det nye Miljødirektoratet, som skal ha hovedkontor i Trondheim.

– Det må være en helt umulig oppgave å skulle lede en så stor virksomhet som det nye Miljødirektoratet, som skal ligge i Trondheim, uten å bo her, sier Yngve Brox til NRK.no.

Ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet mener Ellen Hambro ikke kan ha forstått hvilken stilling hun har søkt på.

– Dette synes jeg ikke er akseptabelt, sier Rita Ottervik til NRK.no

Kom fra oslobaserte Klif

Den nyansatte direktøren Ellen Hambro kommer fra stillingen som direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet Klif i Oslo.

Hambro sa onsdag til NRK.no at hun vil beholde privatlivet sitt i Oslo. I begynnelsen planlegger hun å jobbe tre av fem dager i uka fra Trondheim.

– Deretter må jeg se an hvor det er mest trøkk og behov. Planen min er å være frem og tilbake for begge kontorene, sa Ellen Hambro til NRK.no tidligere i dag.

– Dette holder ikke, ifølge Yngve Brox.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nyutnevnt direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro.

Nyutnevnt direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro har ingen planer om å flytte på seg, selv om regjeringen har sagt at ledelsen skal holde til i Trondheim.

Foto: John Petter Reinertsen / Klif / NRK

– Må være til stede i hverdagen

– Det er ikke greit nok å si at man skal jobbe flere dager i uka fra Trondheim.

– Her er det snakk om høykompetent arbeidskraft som jobber med komplekse og store saker som trenger en leder som er tydelig, og som er til stede i hverdagen. Hun må legge klare føringer for hvilken linje det nye direktoratet skal legge seg på, krever Yngve Brox.

Han mener det forplikter at regjeringen har vedtatt at Miljødirektoratets overordnede ledelse skal lokaliseres til Trondheim.

– Da holder det ikke å være til stede noen dager. Da må man være til stede på hovedarbeidsplassen og det stedet man oppholder seg. Så får man reise ut til andre møter når det er behov for det.

Viser til Domstoladministrasjonen

Yngve Brox viser til regjeringen mål om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I 2001 ble Domstoladministrasjonen vedtatt etablert i Trondheim etter at den offentlige virksomheten ble skilt ut fra Justisdepartementet.

– De to direktørene Domstoladministrasjonen har hatt så langt har innsett hvor viktig det er å bosette seg der virksomheten har sitt hovedkontor. Begge de to har bosatt seg i Trondheim.

Ser bort fra regjeringens vedtak

Trondheimsordfører Rita Ottervik mener det er forståelig om en nyansatt leder for en statlig etat med hovedkontor i Trondheim bruker noe tid på å flytte.

– At det kan ta noe tid å flytte og få med seg familien, det er forståelig.

Men hun har ingen forståelse for at man på forhånd har bestemt seg for å ikke flytte til Trondheim. Hun mener det er å gå imot regjeringens politikk.

– Denne handlingen er et signal om at man ser bort ifra regjeringens vedtak om at hovedkontoret skal ligge i Trondheim.

– Jeg synes miljøvernminister Bård Vegar Solhjell bør ta seg en prat med den nye direktør om dette.

Vil ta det opp med statsråden

Stillingen som direktør for det nye Miljødirektoratet hadde 13 søkere hvorav minst seks med tilknytning til Trøndelag. Flere av søkerne har tung erfaring fra offentlig miljøarbeid.

Stortingsrepresentant Heidi Sørensen (statssekretær i Miljøverndepartementet 2007-2012) var én av søkerne. Det samme var leder for Miljøetaten i Trondheim kommune Marianne Langedal.

En tredje søker var Janne Sollie, som siden 2001 har vært leder av Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim. Hun ble veid og funnet for lett i forhold til Ellen Hambro.

Ordfører Rita Ottervik mener denne saken er så alvorlig at hun vil løfte den opp til regjeringsnivå.

– Jeg vil ta opp dette med statsråden, sier Otervik til NRK.no.

Ironisk CO2-utslipp

Et av hovedmålene for det nye Miljødirektoratet er å bidra til at Norge når sine klimamål, blant annet om å redusere CO2-utslippene fra flytrafikken. Yngve Brox mener det hele blir latterlig.

– Det er jo nærmest ironisk at direktøren for Miljødirektoratet gjør seg avhengig av å reise med fly mellom Oslo og Trondheim.

Ordfører Ottervik er mer åpen for at det utløser et større reisebehov å ha en virksomhet med to store avdelinger i Oslo og Trondheim.

– At en miljødirektør med ansatte i både Trondheim og Oslo er nødt til å flytte på seg er åpenbart. Men det Ellen Hambro legger opp til høres ut som en ren pendlertilværelse.

– Det er ikke et godt signal fra en leder i et Miljødirektorat, avslutter trondheimsordføreren.

Videokonferanse i stedet for fly

Ellen Hambro sier hennes ambisjon er å redusere flytrafikken så mye som mulig i det nye Miljødirektoratet.

– Det blir en utfordring å få disse to kontorene til å fungere effektivt og praktisk sammen uten at vi trenger å fly frem og tilbake mellom Oslo og Trondheim alle sammen.

– Vi må bruke gode løsninger for kommunikasjon via IKT og videokonferanser, slik at vi ikke belaster miljøet for mye med intern reising.