Hopp til innhold

Vanskelig å forby tigging

Politiet har ikke avdekket ulovligheter i forbindelse med de utenlandske tiggerne i Trondheim.

 

Tigging
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Dermed kan det bli vanskelig for politikerne å innføre et forbud mot tigging i byen.

Stortinget opphevet forbudet mot tigging i 2006, men Trondheim kan søke om å få et eget forbud.

Stor oppmerksomhet

I  to uker har flere utenlandske tiggere vært langs fortauer i sentrum av Trondheim. Saken fikk ekstra stor oppmerksomhet da det viste seg at flere av tiggerne var blitt frastjålet instrumentene sine, og en større innsamlingsaksjon ble satt i gang for å hjelpe de slovakiske tiggerne.

Politiet fikk i oppdrag å undersøke om det ble begått lovbrudd i forbindelse med tiggingen, og nå er politiets rapport ferdig.

-  Så langt vi kjenner til har ingen begått noen straffbare handlinger, sier politioverbetjent Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Frykter flere tiggere

Med givergleden som har blitt utvist i Trondheim frykter flere politikere at Trondheim kan oppleve at langt flere tiggere kommer utover våren. Men å innføre et forbud mot tigging vil bli vanskelig, sier Nordtvedt.

Saken kan havne i Stortinget, sier kommunalråd for Frp i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge.

- Dersom lokalpolitisk initiativ om å innføre tiggerforbud skal møte byråkratisk motstand, da har vi et problem som må løses i Stortinget. 

- Politikerne i Oslo har gått til det skritt å søke politidirektoratet om å få innføre et eget forbud for Oslo. Det bør også Trondheim gjøre, mener Hauge.