Hopp til innhold

Frykter avkristning av spelet

Seks dager før spel-premieren på Stiklestad, advarer fungerende biskop i Nidaros, Knut Andresen, instruktør Stein Winge mot å avkristne "Spelet om Heilag Olav".

Bråk om spelet om Heilag Olav
Foto: Rune Karlsen / NRK

Winge fastslår at miraklenes tid er forbi, og at dramaet i 1030 handla om politikk og rå maktkamp.

-  Hvis han lager et spel som historisk skal avgrenses til det som skjedde der og da så er det jo krig og maktkamp det handler om. Men spelets innhold har vært at man har fortolket det som har skjedd i ettertid. Og det er jo fortolkningen som er interessant og det er der det kristne innholder kommer fram, sier fungerende biskop i Nidaros, Knut Andresen.

Kraftig omskrevet

Stein Winge har sammen med sin dramaturg omarbeidet stykket ganske kraftig, i følge ham selv.

- Vi har gjort spelet mindre religiøst og heller prøvd å få handlingen til å flyte hele tiden. I tillegg har vi satt noen spørsmålstegn ved miraklene Kong Olav gjorde. De var på daværende tidspunkt ikke hellige, men har blitt det i etterkant, sier Winge.

Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) frykter for de forandringene Winge har gjort med spelet om Heilag Olav.

- Det er jo ganske alvorlig om man ikke holder den røde tråden som var Olav Gullvåg sin intensjon da han skrev spelet, sier Lånke.

Frykter ikke reaksjoner

Winge frykter ikke for at det skal bli reaksjoner når spelet har premiere om seks dager.

- Vi har fått lov til å gjøre om spelet. Alle som var med i fjor har bedt meg om å forandre stykket. Det er heller ikke første gangen det er skrevet om siden starten i 1954. Om det hadde vært det samme spelet siden da tror jeg det hadde vært veldig få som hadde orket å sett spelet i dag, sier Winge.