Kjøkkensjef Michel Roth ved legendariske hotell Ritz tok i mot laks nr 250 million på fredag kveld.
Laksen var slaktet tirsdag og fraktet til kontinentet. Det var mye stas og ståhei da fisken ankom Paris fredag, der den raskt fikk navnet Simon.
Kjøkkensjefen på Ritz hadde komponert en helt ny oppskrift til ære for jubileumslaksen. Retten fikk en lang og ærefull tittel:
Norsk Laks, nr 250 million, pannestekt med syltet sitron, steinsoppterte og estragonsabayon.
• 4 porsjoner Norsk Laks à 150 gram : ha på salt og pepper, og stek den i litt olivenolje. La den være rosa inni.
• 20 gram syltet sitron i små terninger
• 10 gram skinke av oksekjøtt i små terninger
• 1 dl extra jomfruolivenolje
• Kvernet salt og pepper
• En halv bunt gressløk
• 120 gram sukkererter i tynne strimler, stekes 2 min i stekepannen
• 1 spiseskje reduksjon av balsamico-eddik
Steinsoppterte:
• 4 ferdigstekte, runde butterdeigsflak
• 4 spiseskjeer steinsoppuré
• 12 hoder av steinsopp i tynne skiver.
• Ha på salt og pepper, sett i ovene noen få minutter
Estragonsabayon:
• 8 cl kremet fjærkrekraft
• 1 spiseskje béarnaise
• Skummes godt før servering
Serveringstips:
• Legg en laksefilet på hver av tallerkenene (ut mot siden) og strø over blandingen av syltet sitron og oksekjøttskinke.
• Legg de finstrimlede sukkerertene i en rett linje midt på tallerkenen
• Legg steinsoppterten på andre halvdel av tallerkenen.
• Ha sausen på tallerkenen og strø over finhakket gressløk.