Hopp til innhold

Fuglene får rom i Verdal

Det fuglerike våtmarksområdet på Ørin blir 300 mål større. Aker Verdal viker tilbake fra plassen.

Oversiktsbilde våtmarksområdet på Ørin i Verdal

Våtmarksområdet på Ørin i Verdal

Foto: Halvor Sørhuus

Arbeidet med å flytte den 20 år gamle moloen ved utløpet av Verdalselva er i gang. Planen med moloen i det sårbare våtmarksområdet var å gi mer rom for Aker Verdal. For fire år sia ble det vedtatt å flytte den. Nå er de i gang, og det er ornitolog i Verdal, Halvor Sørhuus, glad for.

- Det er veldig gledelig. Det er et ganske unikt prosjekt for et naturområde. Et område som har vært regulert for industri blir trekt tilbake, og det opprinnelige elvedeltaet får utvide seg.

- Nå begynner både myndighetene og folk flest å sette pris på de naturverdiene vi har i området.

En ti år lang kamp

For ti år siden startet de fugleinteresserte medlemmene i Norsk ornitologisk forening kampen mot utbyggingen av industriområdet på Verdal.

Nå har de vunnet fram og moloen flyttes for å gi fuglene 300 flere mål å boltre seg på. Arbeidet koster 5 millioner kroner, men Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen mener det er en god løsning for alle parter.

- Jeg stiller meg helhjerta bak kompromisset som ble inngått for noen år siden. Dette er jo en balanse mellom en helheltlig næringsutvikling som vi trenger, samtidig som vi klarer å ivareta store nasjonale verneverdier.

Moloen ved våtmarksområdet på Ørin i Verdal
Foto: Halvor Sørhuus