Hopp til innhold

Giske refser hijab-håndtering

Fungerende justisminister Trond Giske (Ap) mener at hans egen regjeringen aldri burde ha vedtatt å endre uniformsreglementet i politiet.

Trond Giske
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Justisminister Knut Storberget (Ap) er sykmeldt, og Giske vikarierer i hans sted.

I et intervju med VG benytter Giske anledningen til å refse sin egen regjering.

- I ettertid er det ikke vanskelig å se at saken skulle blitt liggende i skuffen fra starten av, sier Giske. Utgangspunktet var ideelt, man ønsket å gjøre endringer for å ta hensyn til folks religion. Men man kom til at det ikke var mulig. I ettertid er det lett å se at det beste hadde vært å si nei til å gå videre med saken i den regjeringskonferansen. Hadde vi visst at det var så vanskelig, kunne foten blitt satt ned allerede der. Da hadde vi spart oss mye trøbbel, sier Giske til avisen.

Ikke klar for et ja

Han sier det ble åpnet for å diskutere saken i flere runder, fordi man ikke visste hvordan man kunne endre et uniformsreglement for å ta religiøse hensyn, uten å tillate hijab.

- Regjeringen var definitivt ikke klar for å si ja til hijab. Motstanden var godt representert i regjeringskollegiet. Jeg har ikke lyst til å si hva jeg sa, sier Giske.

Les også:

Ny forvirring om Hijab

- Noe herk, sier Halvorsen

Ikke dekning for uttalelse

Giske mener saken skar seg fordi det i Storbergets pressemelding sto at regjeringen hadde besluttet å tillate hijab, mens det ikke var dekning for en slik uttalelse i regjeringens vedtak. Giske sier samtidig at det nå er opp til Statsministerens kontor å eventuelt offentliggjøre regjeringsprotokollen om saken.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør det klart at han ikke vil gjøre det. Han viser til at det dreier seg om interne arbeidsdokumenter.

VIDEO: - Regjeringen gikk aldri inn for hijab

Video nsps_upload_2009_3_4_16_36_37_12.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.