Hopp til innhold

Kjerringer mot strømmen

To kvinner fra Namsos starter aksjon mot høye strømpriser i Midt-Norge. De mener skeivfordelinga er urettferdig.

KJERRINGER MOT STRØMMEN

(t.v.)Elisabet Laila Sævik og Grete Aasebøstøl planlegger aksjon mot de høye strømprisene i Midt-Norge.

Foto: Kjartan Trana / NRK

- Trønderne er tålmodige, men de tåler ikke alt, sier Elisabet Laila Sævik

De to kvinnene fra Namsos har startet en aksjon mot de høye strømprisene i Trøndelag. De mener skeivheten i prisene i Norge er urettferdig og mener det er på tide å si i fra.

- Det er den urettferdigheten og den kjempeforskjellen mellom Østlandet og Midt-Norge, mener Sævik.

- Grasrota må trå til

De to damene har vært engasjert lenge, men når strømprisen steg kraftig i kuldeperioden nå nylig fikk både Grete Aasebøstøl og Elisabet Laila Sævik nok.

- I flere år har jeg reagert på de høye strømprisene i Midt-Norge. Når politikerne ikke gjør noe med det så må grasrota trå til og vise hva vi ønsker, sier Grete Aasebøstøl.

Kraftlinjer

- Trønderne er tålmodige, men de tåler ikke alt, sier Elisabet Laila Sævik

Foto: Rainer Prang / NRK

Ifølge damene finnes det flere løsninger på problemet.

- Jeg ser for meg at vi kan få skattelette, for vi har jo noe som heter statsskatt. Så kan vi her i Midt-Norge også få momsfritak slik de har i Nordland, mener Aasebøstøl.

Aksjon

Sævik var den som først sto frem i lokalavisa i Namsos, og ropte et varsko om den utviklinga vi ser på strømprisen. Hun mente det har gått for langt, og at det er svært urettferdig at de i Midt-Norge skal betale mer enn andre her i landet. I ettermiddag er det klart for det første møtet i aksjonen.

- Vi håper at folk møter opp og gir oss både ideer og kommer med sine meninger. Vi ser for oss en underskriftskampanje, så vi trenger folk som kan hjelpe oss, sier Sævik.

De godt voksne damene trenger også hjelp til å ta i bruk nettet.

- Det var ett av målene å få tak i noen som kan betjene nettet på en fornuftig måte. Vi trenger en blogg eller en facebook-gruppe som kan samle støtte, forteller Aasebøstøl.

Ifølge de to er folk ivrige og har allerede tilbudt pengestøtte til aksjonen.

- Markedsstyrt

Damene mener vi kan takke profittjegeren for den situasjonen Midt-Norge nå er inne i.

- Det er jo markedsstyrt. Staten har solgt seg ut, og nå er det private eiere som skal ha profitt av strømmen vår, sier Aasebøstøl.

Ifølge henne er innbyggerne i dette langstrakte land svært opptatt av rettferdighet.

- Vi nordmenn tenker at det skal være likhet, og her er det store forskjeller fra landsdel til landsdel, mener Aasebøstøl.