Hopp til innhold

Fire tiår på toppen

Han kalles for supermann og en evighetsmaskin. Nå er han også en 40-åring.

Roar Strand

Roar Strand er den mestvinnende spilleren i norsk fotball. Nå fyller han 40 år.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det er året 1989. Tre av Rosenborgs A-lagspillere er enda ikke født. Per Ciljan Skjeldbred og en rekke andre av dagens spillere blir fortsatt trillet rundt i sine barnevogner. Roar Strand kommer til Rosenborg.

En av tidenes norske fotballkarierer begynner.

Beskjeden gutt fra Nardo

RBK kjøpte Strand fra Nardo FK for 100.000 kroner i 1989. Da var den beskjedne junior-spilleren kjent som et stortalent med muligheter for en karriere i fotball.

I løpet av sine tre første sesonger på Lerkendal klarte han aldri å etablere seg helt på laget. Selv om han fikk mye spilletid som ving og spilte sin første europacupkamp allerede i 1989.

Og da Tore André Dahlum ble kjøpt inn som ving, ble det enda mindre spilletid på Strand. Det endte med at han ble solgt til Molde i 1992.

I rosenes by løsnet det for alvor for Strand. Så mye at Rosenborg valgte å kjøpe han tilbake, for 225.000 kroner, etter sesongslutt.

Og for en investering det skulle bli.

Video nsps_upload_2010_2_2_14_2_37_970.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mann for de store øyeblikk

I 94-sesongen gikk han rett inn i førsteelleveren og debuterte på landslaget.

I 1995 bidro Strand til at Rosenborg kvalifiserte seg til Champions League. De årene klubben var i det selebre-selskap var han blant annet med på å slå Milan 2-1 på San Siro, og Real Madri 2-0 på Lerkendal.

Roar Strand har alltid vært en mann for de store anledninger.

I 98-sesongen ble han for eksempel den mestscorende midtbanespilleren i gruppekampene i Champions League.

Innsatsen i Europa ble også lagt merke til av utenlandske klubber. Mot slutten av 90-tallet haglet det på med tilbud, men alle ble avvist av Strand.

Strand har i løpet av årene kledd en rekke posisjoner på banen. Den opprinnelige vingen har spilte både høyreback, indreløper, midtbane og ving i løpet av karrieren.

Fire tiår på topp

I 2004 signaliserte Strand at han ville gi seg etter sesongen. Men i 2005 ble han utnevnt til kaptein og har siden forlenget sin ettårskontrakt år etter år. I 2010 vil han ble den første norske fotballspilleren som har spilte på øverste nivå i fire tiår.

I løpet av de 21 årene i norsk toppfotball har det blitt 15 seriemesterskap, 5 NM-gull og over 600 kamper Rosenborg. Nå setter han rekorder i hver eneste kamp han spiller.

Rekorder som trolig vil stå i lang, lang tid.