Hopp til innhold

Leif (91) må droppe gåturen

Ekstremkulda i Trøndelag har festet grepet. Trondheim har hatt den kaldeste natta på over 50 år.

Leif Rugeldal

Leif Rugeldal på Heimdal har aldri opplevd kaldere natt i Trondheim på sine 47 år i byen.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Trønderne har opplevd nok en natt med svært lave temperaturer.

- Det er fryktelig kaldt i Trøndelag nå, spesielt i Nord-Trøndelag. Namsskogan hadde 34,8 som laveste nattetemperatur, sier meteorologikonsulent John Erik Furre til NRK.no.

Dropper spaserturen i dag

Leif Rugeldal på Heimdal i Trondheim har ikke opplevd maken til kuldenatt på sine 47 år i byen. I morges noterte han minus 27,8 grader utenfor kjøkkenvinduet sitt.

- Jeg er født på Glåmos og oppvokst på Orvos, så kulda rundt Rørostraktene er jeg godt kjent med. Men dagens temperatur her på Heimdal er den kaldeste jeg har målt så nært kysten, sier Rugeldal til NRK.no.

91-åringen bruker vanligvis å ta en liten spasertur på formiddagen, men dropper turen i dag.

– Det er møte i pensjonistforeningen også i dag. Jeg tror ikke oppmøtet blir så stort, humrer han.

Selv holder han varmen med å fyre i peisen. I tillegg har han et par panelovner stående på.

– Det begynner å bli bra nå. Likevel er det vanskelig å få opp varmen, sier Rugeldal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Duer i Trondheim sentrum

Både folk og dyr fryser i Trondheim i dag.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK


Kaldeste døgn på 50 år

At det måles temperaturer ned mot 30 minusgrader er ikke uvanlig i innlandet. Mer sjeldent er det at også Trondheim kan skilte med så lave temperaturer.

– Ved Voll målestasjon er det notert -24,3 grader som laveste døgntemperatur. Det er målt - 25,0 her tre ganger tidligere, men vi må tilbake til 1958 for å finne slike temperaturer, sier forsker Jostein Mamen i klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt.

Også ute på kysten er temperaturen lavere enn normalt.

– Middeltemperaturen for februar ligger på -0,3 grader. Nå er vi nede på -2,8, sådet er en ganske klar forskjell, sier meteorologikonsulent John Erik Furre.

Ekstrem kuldeperiode

Trøndelag er inne i sin andre periode med svært lave temperaturer. Den første kom tidlig i januar og bet seg fast i fem dager. Men denne kuldeperioden er mer ekstrem.

– Den sterke vinden de siste dagene har ført til ekstrem nedkjøling. Det er ikke ofte vi har en slik værkombinasjon. Årsaken til den sterke kulden er at været domineres av høytrykk som blokkerer varm og fuktig luft fra Atlanterhavet, sier Furre.

- 40,6 grader målt i Lierne

I Sørli i Lierne ble det målt - 40,6 grader tirsdag morgen.

Foto: Marna Østnor

Laveste nattetemperatur hadde Røros med 35,2 grader. Deretter følger Namsskogan: - 34,8
Gartland: - 32,9
Meråker: - 29,7
Orkdal: - 26,2
Oppdal: - 24,8
Dombås: - 24,6
Værnes: - 24,9
Trondheim: - 24,3
Steinkjer: - 24,2
Namsos: - 22,7
Verdal: - 22,2

Tomt på skistua

Ved skistua i Trondheim legger kulda en demper på vinterferiestemningen. Ved lunchtider i dag var det nesten helt tomt i løypene i bymarka.

- I dag er det rett og slett for kaldt for skiløperne. Vi skulle ha tre skoleklasser her i Granåsen skileik, men de avbestilte i går på grunn av temperaturen, forteller driftsleder Marthe Gjestland.

Selv om hele Trøndelag har vinterferie, sola skinner og løypene er preparerte, så har hun området for seg selv. Kun en enslig skiløper observeres mens NRK er på plass ved Skistua.

- Det er 17 kuldegrader her nå, men nesten ingen vind. Så det er ikke så kjølig her som mange kanskje tror. Er man godt kledd på armer og bein så er det flotte forhold for den som drister seg ut. Og det er meldt litt mildere i dagene som kommer nå, sier Gjestland.

Ny kald natt i vente

Det er ventet at temperaturen i løpet av morgendagen vil stige.

Men først skal Trøndelag legge ei ny kald natt bak seg.

– Det kommer et lite værskifte. Det kan komme litt snø i morgen og temperaturen vil stige til rundt 0 grader på kysten og - 5 i innlandet, sier meteorologikonsulent John Erik Furre.