Hopp til innhold

Politisk slåsskamp i rådhuset

Høyre i Trondheim sier nei til miljøpakken som blant annet innebærer bomstasjoner og satsing på kollektivtrafikk

Elgesetergate

Elgesetergate i Trondheim

Foto: Morten Karlsen / NRK

Seks partier er enige om miljøpakken som innebærer sju bomstasjoner og satsing på kollektivtrafikk, og det har vært arbeidet lenge for å få med Høyre.

Vil ha sambruksfelt

Video nsps_upload_2010_3_9_15_27_33_299.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kommunalråd for partiet, Yngve Brox sier miljøpakken innebærer for mye pisk og for lite gulrot for bilistene, og at de dermed ikke ønsker å være med.

– Det handler om at det ligger en rekke forutsetninger i pakken som allerede er vedtatt og dette er ting som er vanskelig å få gjort noe med. Dette gjelder blant annet å få innført pluss to feltet i kollektivtrafikken i stedet for de rene kollektivfeltene, sier Yngve Brox til NRK Trøndelag.

– Ødelegger for borgerlig samarbeid

Venstre og Kristelig Folkeparti i Trondheim er oppgitt over Høyres besluttning.

– Dette kan sette en stopper for det ikke-sosialistiske alternativet, sier kommunalråd for Kristelig Folkeparti, Odd Anders With.

– Hvis vi skal komme i posisjon en gang, burde være enige i store saker. Da er det et stort hinder i samarbeidet at Høyre ikke tar ansvar, sier han.

With mener dette viser at Høyre ligner mer på Fremskrittspartiet enn sentrumspartiene.

– Klimapolitikk, miljøpolitikk, transportpolitikk, det å få masse sykkelveier, trygghet for trafikk. Dette er kjempeviktige saker for en storby, og Høyre velger å melde seg ut.

Lange forhandlinger

Forhandlingene med Høyre har pågått i lang tid.

Høyre sier de seks partiene som er enige i miljøpakken ikke har kommet de nok i møte.

– Jeg ønsker ikke å gå ut med verken det vi fikk gjennomslag for eller det vi ikke fikk gjennom. Vi har blitt enige om å ikke si noe utad om det, sier Brox.

Partiet sier de hadde mange offensive forslag, blant annet om mer penger til gang og sykkel, som de ikke fikk gjennomslag for.

– Vi har opplevd en reell forhandlingsvilje, men til slutt er det en totalvurdering for som gjør at vi ikke kan være med på denne pakken, understreker Brox.

– Politisk spill

Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage hevder Høyre fikk gjennomslag for alle sine punkter, og mener det er et politisk spill Høyre nå driver for å maksimere den politiske uttellingen.

– Alle krav som kom på bordet er innfridd, så vi er veldig skuffet over Høyre. Vi syns det er useriøst av Høyre og føler de setter retorikken foran de politiske resultatene, sier Waage.

Han legger til at dette ikke er et tap for de andre seks partiene, men et tap for Trondheim by.

– I Trondheim har vi tapt kampen mot veimillionene. Hadde Høyre blitt med og vi hadde vært sju partier som står bak, hadde vi stått mye sterkere overfor sentrale myndigheter. Da kunne vi fått framskyndet E6 sør, sier Waage.

De rødgrønne presenterer transportpakken

Seks partier står sammen om Miljøpakken for Trondheim. Høyre og Frp går mot.

Foto: Morten Karlsen / NRK