Hopp til innhold

Siktet for voldtekt av psykisk utviklingshemmet

En psykisk utviklingshemmet mann fra Namsos er siktet for voldtekt av en psykisk utviklingshemmet kvinne. Voldtekten skal ha skjedd i mannens kommunale bolig. Mannen står også tiltalt for overgrep mot en sju år gammel jente.

Vika i Namsos

(arkiv) Den psykisk utviklingshemmede mannen skal ha voldtatt den psykisk utviklingshemmede kvinnen i sin kommunale bolig i Namsos.

Foto: Espen Sandmo / NRK

- Onsdag 10. mars fikk vi en anmeldelse av en voldtekt, og vi jobber nå med å etterforske saken. Mannen er nå siktet i saken, sier Rolf Viken, lensmann i Namsos og Fosnes til NRK Trøndelag

Den psykisk utviklingshemmede mannen skal ha voldtatt den psykisk utviklingshemmede kvinnen i sin kommunale bolig som han leide.

Mannen som er i slutten av 30-årene har kommunalt tilsyn fra klokken 07 til 22.30 hver dag.

Episoden skal ha skjedd på søndag den 7. mars på ettermiddagen, og de kommunalt ansatte skal ha vært i nærheten.

Tiltalt for overgrep tidligere

Mannen står også tiltalt for overgrep av en sju år gammel jente i Namsos.

Politiet mener overgrepet som skjedde i juli i fjor ikke kan sammenlignes med den nylige hendelsen.

- De to sakene er ikke sammenlignbare, selv om begge handler om seksuelle overgrep. Det ene skjer ovenfor en mindreårige, mens det andre ovenfor en voksen person, sier Viken

Ikke varetektsfengsling

Etter overgrepet i juli ble mannen varetektsfengslet i tolv uker.

Denne gangen mener politiet at det ikke er nødvendig.

- Vi har vurdert varetektsfengsling, men mener at det ikke er fare for bevisforspillelse. Når det gjelder fare for gjentakelse er det vurdert å være tilstrekkelig det tilsynet han er underlagt Namsos kommune.

Dømt i 1993

Da mannen var i 20-åra ble han dømt for seksuelle overgrep, også da mot en psykisk utviklingshemmede jente.

I 1991 forgrep han seg på ei jente i et skogholt sammen med en medelev.
Ifølge dommen hevdes det at både mannen er psykisk utviklingshemmede med redusert evnenivå.

Rettspsykiateren hevdet at mannen har mangelfullt utviklede sjelsevner. I tillegg til psykisk utviklingshemming ble at han hadde alvorlig personlighetsforstyrrelser.

Dette har ført til umodent reaksjonsmønster og manglende impulskontroll. Adferdsavvik med blant annet truende aggressiv adferd og etter hvert seksualisert adferd har vært resultatet, står det i rettsdokumentet.

I 1993 ble mannen dømt til ett års fengsel, med en prøvetid på to år.

Kommunalt tilsyn

Mannen som nå bor i Namsos kommune har kommunalt tilsyn store deler av døgnet.

- Vi tar utgangspunkt i er ikke å etablere et tilbud som skal være en erstatning for et fengsel. Vi har et tilbud som er tilrettelagt for å hjelpe og støtte personen ut ifra hans daglige behov, sier helse- og sosialsjef, Morten Sommer, i Namsos kommune til NRK Trøndelag

Voldtekten skal ha skjedd på ettermiddagen, og kommunalt ansatte skal ha vært i nærheten. I tillegg hadde mannen flere på besøk hjemme hos seg.

- Vi er åpen for at det kan komme kritikk mot oss om politietterforskningen avdekker ting som ikke burde hent. Men så langt er det ikke noe vi kunne håndtert anderledes, mener Sommer.

- Ikke et kommunalt fengsel

Og på spørsmålet om tilsynet med denne mannen var bra nok svarer Sommer slik.

- Det er et betimelig spørsmål. Men, i Namsos bor det opptil flere pedofile og andre lovbrytere, og vi har ikke tilsyn med alle 24 timer i døgnet. Vi driver ikke et tilbud som omfatter et kommunalt fengsel. Om noen skal dømmes og sikres av hensyn til at de ikke skal begå nye lovbrudd er en avgjørelse domstolene må ta, ikke kommunen, sier Sommer.