Hopp til innhold

Bomsjokk for gårdbruker

Bonde Øystein Siim i Trondheim må betale nesten 1 000 kroner i bomavgift daglig for å jobbe på sin egen gård.

Video BOMRING-250310W-ST_TL.mp4

– Det er helt ufattelig at jeg blir avkrevd bompenger for å drive dyrka mark, sier en oppgitt Øystein Siim til NRK.no.

Sjokkert

Neste uke trer Miljøpakken i Trondheim i kraft. Sju nye bomstasjoner skal kreve inn penger fra bilistene døgnet rundt.

For å kunne arbeide på jordet sitt, må bonde Øystein Siim passere én av disse bomstasjonene. Fra gården hans og bort til åkeren er det ca 400 meter.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk informasjon om bomringen i posten. Jeg var helt sikkert på at traktorer var fritatt for betaling. Det var de nemlig sist gang, sier Siim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øystein Siim passerer bomringen

Bomstasjonen på Ranheim er plassert midt mellom gården og åkeren til Øystein Siim. Når den settes i drift 31. mars må gårdbrukeren ut med 960 kroner daglig i de travleste periodene.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

For at kommunen skulle kunne sette opp denne bomstasjonen, har bonden måtte avstå en liten del av eiendommen. Bomfundamentet står nå inne på jordet hans. Nå må han altså betale for å passere bommen, og det på egen grunn.

Dyrt

Traktoren veier over tre og et halvt tonn. Det betyr at Siim må betale 40 kroner for passering i rushtiden og 20 kroner resten av dagen.

Bomsjokk for Øystein Siim

Bonden er frustrert over bomringen og mener traktoren hans må bli fritatt for bomavgift.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Under høst- og våronna regner han med å kjøre rundt 12 turer hver dag. Det betyr 24 passeringer og 960 kroner daglig. Det er en utgift bonden mener han burde slippe å betale.

– Jeg har ingen omkjøringsmuligheter. Bommen må passeres hver dag. Det blir mange turer når jeg skal hente såkorn og sprøytemidler. Dette virker lite gjennomtenkt, mener gårdbrukeren.

Kan ikke love fritak

Bomveiselskapet sier nei til at Siim kan få kjøre gratis med traktoren.

Nå skal han søke Statens vegvesen om fritak. Siim mener det er unødvendig at han skal bruke krefter på å søke om å få kjøre gratis på egen eiendom, men sender nå en skriftlig søknad til Statens vegvesen.

Rådgiver i region Midt, Knut Erik Bjerkan, sier at de først må motta søknad fra Siim. Så må den behandles individuelt, for deretter å sammenligne søknaden med lignende tilfeller i andre deler av landet.


– Vi kan ikke love noe fritak for Siim, sier Bjerkan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hold musepekeren over tallene 1,2 og 3 på kartet og se hvor gårdbruker Øystein Siim må kjøre for å komme til åkeren. Bommen er plassert mellom gården (1) og jordet (3).