Flere steder i landet er folk i full gang med å sanke måseegg.
John B. Falch i Mattilsynet i Namdalen i Nord-Trøndelag vil nødig ta vårstemningen fra folk, men minner om at forskning viser at måseegg inneholder stadig mer miljøgifter.
– I måseegg og en del andre marine matvarer, finner vi stadig høgere nivå av miljøgifter som PCB og dioksin– gifter som oppkonsentreres i næringskjeden og som på sikt kan føre til skader.
Ferske egg
I Namdalen i Nord-Trøndelag er folk ville etter måseegg, og den lokale butikken i Rørvik har nettopp fått inn ferske egg. Også nordpå er måseegg en populær rett.
Men spiser du ett måseegg i året, øker du inntaket av PCB og dioksin med 10 % i forhold til det du vanligvis får i deg i løpet av et år, opplyser Mattilsynet.
Det er ikke snakk om noe akutt fare for sykdom, men spiser folk mye egg har det påvirkning på blant annet reproduksjon og immunapparat.
– Barn, unge kvinner, gravide og ammende bør derfor ikke spise måseegg. I tillegg bør også eldre være forsiktig, sier Falch.