Hopp til innhold

MS Kong Harald desinfiseres igjen

Ingen slapp i dag om bord på hurtigruteskipet Kong Harald uten å bli desinfisert.

Kong Harald

Rundt 100 passasjerer har blitt smittet av norovirus på Kong Harald de siste ukene.

MS Kong Harald lå til kai i Trondheim i dag. Ingen besøkende slapp inn, og passasjerene ble desinfisert med en solid sprut med antibac før de fikk gå om bord.

100 passasjerer smittet


Rundt 100 passasjerer har blitt smittet av norovirus på Kong Harald de siste ukene - oppkast og diaré er konsekvensen.

Førstestyrmann Trond Jensen desinfiserer passasjerene som kommer ombord.

Førstestyrmann Trond Jensen desinfiserer passasjerene som kommer ombord.

Foto: Line Forsmo / NRK

De har satt i gang flere tiltak for å ta knekken på viruset og ved landgangen sto førstestyrmann Trond Jensen klar med en sprayflaske antibac. Alle som skulle om bord ble sprayet og måtte gni hendene.
- Passasjerer som bare har vært en tur på byen vet jo hva vi strever med, men nye passasjerer blir litt overraska, så da må vi forklare, sier førstestyrmannen.

Han har sett mange reduserte passasjerer de siste ukene. Noroviruset fører til kraftig diaré og kraftig oppkast. Det er ofte over i løpet av et døgn, men de fleste føler seg svært syke, slitne og trøtte de påfølgende dagene.

.

– Vi har gjort hva vi kan

De første tilfellene av sykdommen inntraff i begynnelsen av april. Deretter har det vært flere opphold, men også flere utbrudd, og hotellsjef Torgeir Kaspersen tror smitten har kommet om bord via passasjerer.

Bjørn N. Olsen i ISS Næringsmiddelservice er en del av spesialteamet som skal desinfisere hele båten

Bjørn N. Olsen i ISS Næringsmiddelservice er en del av spesialteamet som skal desinfisere hele båten.

Foto: Line Forsmo / NRK

- Vi føler at vi har gjort det vi kan gjøre om bord. Vi har hatt innleid personell og et eget såkalt ”noro-crew”, sier Kaspersen.

Viruset er ekstremt motstandsdyktig og sprer seg lett der det er tett med folk. Derfor har skipsledelsen nå leid inn et spesialteam som skal desinfisere skipet i flere omganger. De sprayer vegger, senger, salonger – alt!

– De skal holde på i hele dag og fortsetter til vi amkommer Bergen i morgen. Der kommer et rengjøringsbyrå som så vasker ned på vanlig vis, sier Kaspersen.

– Da har vi det i gang igjen....


– Men uansett hvor rent det blir på Hurtigruta kan vi aldri være helt sikre, sier sykepleier Ørjan Vikran som jobber om bord.
– Selv om vi får en båt som er så ren at vi kan spise av gulvet, så er det nok at vi får en syk person fra land med viruset, og da har vi det i gang igjen, avslutter han.

Antibac på hurtigruta
Foto: Line Forsmo / NRK