Hopp til innhold

Gigantkontrakt til Aker Verdal

Aker Verdal har fått en stor kontrakt på bygging av 48 stålunderstell til en tysk vindmøllepark i Nordsjøen.

Aker Verdal

Aker Verdal skal levere 48 stålunderstell de neste årene.

Foto: Asle B . Rindsem

Nina Udnes Tronstad

Aker-sjef Nina Udnes Tronstad.

Foto: Vegard Woll / NRK

Aker Verdal skal levere stålunderstellene til Offshore Wind Farm Nordsee Ost-prosjektet i Nordsjøen. Kontrakten har en verdi på om lag 115 millioner eruo, eller rundt 900 millioner kroner.

– En milepæl

Klubbleder Ståle Johansen i verkstedklubben ved Aker Verdal, var en glad mann i dag. – Dette er en milepæl for oss innen vindkraftproduksjon. Det er godt å få bekreftet at vi er i markedet, og at vår pris er rett. Det er utrolig viktig for oss, sier Johansen til NRK.

Mange arbeidere ved verkstedet har jobbet andre steder, eller har vært permitterte i det siste. – Nå gleder de seg til å komme tilbake til eget verksted for å gjøre en jobb. Jeg tror nok hele Verdal feirer med oss i dag, sier Ståle Johansen.

– Et gjennombrudd

– Denne kontrakten representerer et gjennombrudd i offshore vind-markedet for Verdal, og vi ser frem til å gjøre dette prosjektet til en suksess i nært samarbeid med selskapet RWE Innogy, skriver administrerende direktør for Aker Solutions, Nina Udnes Tronstad, i ei pressemelding.

Hele arbeidet skal gjennomføres i Verdal, og omfatter engineering, material-anskaffelser, fabrikasjon, utlasting og sjøfesting av stålunderstell med peler. Arbeidet starter i januar 2011, og vil engasjere om lag 100 personer.

Vil etablere seg

Verftet i Verdal har de siste årene arbeidet med å etablere seg i markedet for offshore vindkraftproduksjon. De har tidligere levert seks understell til Tysklands første offshore vindfarm Alpha Ventus.

– Vi ser et stort potensiale for vår virksomhet i Verdal i det fremtidige offshore vindenergi-markedet i Europa. Men vi må handle raskt for å vise at vi klarer å gjennomføre så store oppgaver på en rask og effektiv måte, sier Udnes Tronstad.

Fornøyd statsråd

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Sigurdsøn, Bjørn

Statseide SIVA er med på å legge til rette for masseproduksjonen av vindmøllefundamentene. SIVA investerer 120 millioner i industriparken i Verdal.
– Dette er en del av en større og helhetlig satsing på offshorevind fra regjeringens side. Senest i verftspakken som ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett, la vi til rette for prosjekter innenfor vindkraft til havs, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Giske slår fast at Norge skal være en sentral leverandør av miljøteknologi. Derfor gleder han seg stort over det som skjer i Verdal. – Dette er en stor satsing på miljøteknologi gjennom virkemidler i næringspolitikken. Dette kan bli et nytt industrieventyr, sier Giske.

Fram til 2012

Stålunderstellene skal leveres i perioden fra oktober 2011 til juli 2012. Hvert understell veier om lag 450 tonn, og har en høyde på mellom 45 og 48 meter. Stålunderstellene skal installeres på vanndyp fra 22 til 25 meter, og skal være fundament for 6MW REpower turbiner.

Selskapet RWE Innogy er et av de ledende selskapene innen fornybar energi i Europa, og med en stor portefølje av kommende offshore vind-prosjekter. Vindmølleparken ligger 35 km nord for Helgoland i Tyskland.

Parken skal produsere ca. 1.1 terawatt-timer per år, og det tilsvarer strømleveranser til over 310.000 husstander. Parken skal være i full drift i løpet av 2013.