Hopp til innhold

Realiserer guttedrømmen

Ove Aune og familien gjør som svært få andre i Steinkjer har gjort før dem, de flytter på sjøen.

I denne 62 fots cabincruiseren skal Ove Aune og familien bo.

I denne 62 fots cabincruiseren skal Ove Aune og familien bo.

Foto: Julie Egge/NRK

– Jeg har vært båtgal hele livet. Hver sommer som barn besøkte vi bestemor på Smøla. Da bodde jeg mer eller mindre til havs, sier Ove Aune.

Sammen med samboer og sønn valgte Aune i vår å selge huset i Ogndal for å realisere en guttedrøm. I sommer reiste familien til Wales for å hente sitt nye hjem - en 62 fots Technema.

– Vi har hatt båt i alle år og tanken om å bo på sjøen har vi hatt lenge. Fasilitetene vil jo bli de samme som i et vanlig hus, men kanskje litt mer lukseriøst, mener han.

Nå ligger familiens nye hjem ved Steinkjer Marine, og til våren skal det være innflyttingsklart.

– Alt skal pusses opp. Da vi kjøpte båten var den helt ribbet for innhold, sier Aune.

Tøff start

Turen hjem fra Wales ble ikke bare sol og idyll for familien. Allerede første dag på sjøen havnet de i uvær.

– Vi ble oppringt av den engelske coastguarden som lurte på om vi var i live. Bølgene var større enn båten er lang, og båten er 20 meter. Da må jeg innrømme vi ble litt sjøsyke hele gjengen, forteller han.

Men dette skremte ikke den båtvante familien. Videre gikk turen opp Irskesjøen og til Skotland.

Båteier Ove Aune.

Båteier Ove Aune ute på sin nye 'veranda'

Foto: Julie Egge/NRK

– Plutselig svømte det en diger hai forbi båten, det var litt spesielt. Vi hadde også en morsom opplevelse da vi passerte Loch Ness. Her var det utrolig mange turister, og de behandlet oss som konger, sier Aune.

Tar sjansen

Om det å bo i båt på Steinkjer vil gå bra eller vil være lønnsomt, har kapteinen ingen formening om, men Aune forteller at de tar ting som det kommer.

– Vår største bekymring er tilgang på ferskvann til vinteren. Det kan fort bli over 30 minusgrader og da må vi stenge vannet. Enten må vi alliere oss med brannvesenet, eller så må vi belage oss på å bære vann, sier han.

Båten består av to etasjer med en flybridge på toppen. De har tre doble lugarer med dusj og toalett, samt salong og bysse.

Aune forteller at de nå skal ha fast båtplass ved havnen i Steinkjer. De har kjøpt båten for at den skal fungere som en permanent bolig, og har ingen planer om å reise rundt på de syv verdenshav.

– Sønnen min er 13 år og skal fullføre skolen. Dessuten jobber både jeg og samboeren her i Steinkjer, sier han.

Hilser flere velkommen

Familien håper båtideen vil ha en smitteeffekt. De ser gjerne at flere gjør det samme.

– Det å bo i båt er vel kanskje mer vanlig i andre byer enn Steinkjer, men mange har vist interesse for prosjektet. Vi får være de første som prøver i dette området, så dukker det kanskje opp noen naboer etterhvert, sier Ove Aune.

Ove Aune tror det bare vil bli godvær når de flytter på sjøen.

Kapteinen tror det bare vil bli godvær når familien flytter til sjøs.

Foto: Julie Egge/NRK