Hopp til innhold

– Kulda minst like utfordrende i fotball som i langrenn

Landslagslege for skiløperne Hans Petter Stokke tror det er minst like utfordrene å spille fotball som å konkurrere på ski i ekstrem kulde.

Hans Petter Stokke.

Hans Petter Stokke tror 17 kuldegrader er minst like vanskelig for en fotballspiller som en skiløper.

Foto: Frank Almås / NRK

– Jeg tror fotballspillerne har en minst like stor utfordring som vi har. De har en variasjon i intensitet, de kan bli stående litt lengre uten høy aktivitet, sier Hans Petter Stokke til NRK.

– I tillegg er det en ny situasjon, jeg vet ikke hva de har av beskyttelse og midler for å stenge kulda ute, sier Stokke.

Minus 17 på Lerkendal

Onsdag møtes Rosenborg og Bayer Leverkusen på Lerkendal.

Ifølge det siste varslet fra Yr.no i skrivende stund er det ventet 17 kuldegrader på stadion når kampen skal spilles.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skiløpernes lege tror man bare må slå fast at kulda gjør det umulig å spille i det antrekket man vanligvis bruker på fotballkamp.

– Da vil man være en taper. Begynner man å fryse i huden ledes blod fra kroppen og ut i huden, og så blir det mindre blod der det virkelig trengs inne i muskulaturen, sier Stokke.

Både for spillernes og prestasjonens del håper han publikum vil få se to uvanlig godt kledde lag på Lerkendal onsdag.

Örlund klar til å kle seg

– Vi får seg i morgen, men det blir mer klær enn vanlig. Det må det bli, sier RBKs målvakt Daniel Örlund.

Rosenborgs medisinske koordinator sa til NRK mandag at kulde er verre i fotball enn for skiløpere fordi intensiteten varierer.

Hans Petter Stokke tror han har rett og viser til at det er perioder i en fotballkamp der spillerne er rolige.

– Det er en utfordring når det er så kaldt som dette, det å bli stående kliss våt med lav intensitet tror jeg blir vanskelig, sier han.

– Bruk ull på tribunen

Det er ikke bare spillerne som må regne med 90 kalde minutter på onsdag. Og til folk som har tenkt seg på kamp, gir landslagslegen følgende råd:

– Jeg tror de kan få det hyggelig, men de må ta noen forholdsrelger. De må ta med ullteppet sitt og så må de ut i påskesekken og finne sitteunderlaget. Så må de bruke ullklær fra innerst til ytterst og rigge seg godt til, sier Stokke.