Hopp til innhold

– Juletrærne blir som glass

Juletreprodusent sier at kulda kan ødelegge juletreet ditt.

Juletre med frost

Frost som dette kan føre til at et ellers seigt juletre knekker like lett som glass.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Det er ikke bare mennesker og dyr som blir som istapper i kulda. Også juletrærne sliter i de lave minusgradene som herjer landet.

– Det blir en helt utrolig forvandling på furua, som er den seigeste og vanskeligste å få hogget i mildvær og plussgrader. Når det er for kaldt forvandler den seg til en stiv sak som bare knekkes av. Den blir som glass, sier juletreprodusent Alf Vikan til NRK.

Han forteller at kulda gjør hogging og frakting av årets juletre vanskelig.

– Greinene knekker veldig lett når det er så kaldt som nå. Treet blir så sprøtt at man nesten hører singlinga av glass, sier han.

– Bare skjelettet på treet igjen

Ifølge Steinkjer-Avisa har han 40 års erfaring fra juletrebransjen, og Vikan har selv opplevd at kulda har ødelagt trær så langt i år.

– Det var noen karer som la fem grantrær på en henger som skulle ned til meg etter en julefest. Når hengeren kom fram var det bare skjelettet igjen på de trærne. Men den dagen var det minus 30, og det er jo helt ekstremt, sier han.

Likevel kan dette også skje med trær som blir fraktet i mildere temperaturer enn minus 30, og juletreprodusenten vil advare de som tar med juletreet på biltaket.

– Beskytt treet når du tar det med hjem

Ifølge han er det ekstra viktig å være forsiktig med treet når gradestokken viser et tosifret minustall, og en kjapp tur med bilen kan få store konsekvenser for juletreet.

– Er det under ti minusgrader får man en kald temperatur hvis man kjører i 70 eller 80 kilometer i timen. Man får en slags frysetørking, som gjør at treet kanskje fortsatt ser fint ut, men ikke kan ta til seg vann når det kommer inn i huset, advarer han.

Vikan forteller at furua er mest sårbar for frost, mens edelgrana er den som tåler kulda best.

Uansett hvilket tre man kjøper, anbefaler han å pakke inn juletreet så godt som mulig i kulda.

– Jeg frakter trærne i lukket bil, og tildekking av bilhenger er også noe vi som driver med dette benytter oss av når det er for kaldt. Det finnes også plast som man kan legge rundt treet hvis man skal frakte det på biltaket, sier han.