Hopp til innhold

Samiske klær på moten

Tre søstre på Snåsa har laget samiske klær i 15 år. Nå har etterspørselen blitt så stor at de vurderer å flytte produksjonen til utlandet.

Sameklær

Laila Wilks sjekker plaggene sine på en modell.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har holdt på i det små, som en liten hobby som har utviklet seg. Nå opplever vi at etterspørselen begynner å bli så stor at vi må ta et valg, sier innehaver Laila Wilks i Wilks Design til NRK.no.

Hun og søstrene har holdt på med design av samiske klær i 15 år. Målet er å selge klær som er preget av samisk kulturarv både i Norge og utlandet.

Blir for dyrt hjemme

Til nå har de sydd alle klærne selv, men nå vil de utvide produksjonen. De tror ikke det lønner seg å masseprodusere klærne i Norge.

– Det kan være vanskelig, for det er såpass eksklusive plagg og dyre materialer, at en produksjon her kan fordyre plaggene veldig, sier Wilks-innehaver Hanne-Lena Wilks.

Ser til utlandet

Samesko

Sameskoene til søstrene på Snåsa er svært populære.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Nå får familiebedriften hjelp av økonomistudenter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag til å lage en forretningsplan. Et forslag er å sy de samiske klærne utenfor Norge.

– Arbeidskraft er dyrt i Norge, så det vil være mer lønnsomt å sette produksjonen til et annet land der kostnadene er lavere, og der det er større tradisjon for masseproduksjon av klær, sier Fredrik Misfjord, student ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Han og medstudent Marianne Berntzen har stor tro på prosjektet.

– Vi tror det kommer til å vokse seg så stort at tilslutt kommer alle til å gå med Wilksklær, sier Berntzen.